Linus Eklöf och Smederna hoppas kunna skrälla mot Vetlanda i SM-finalen. Arkivbild.
Linus Eklöf och Smederna hoppas kunna skrälla mot Vetlanda i SM-finalen. Arkivbild.

Efterlängtad speedwayfinal i "smedstan"

Konkurshot i fjol, en dopad stjärna i år. Mot alla odds är Smederna i SM-final för första gången sedan 2003.

ANNONS
|

När Smederna senast körde SM-final var Linus Eklöf en tonårig speedwaynybörjare som brukade hålla till på knattebanan i Eskilstuna. I dag har 28-åringen bara vaga minnen av att ha varit bland de 8626 i publiken när idolerna förlorade guldkampen mot Kaparna.

14 år senare råder finalfeber i "smedstan" igen och Eklöf har varit med hela vägen. Via konkursen 2009, säsongerna som följde i division 1 och allsvenskan och inte minst det nya konkurshotet som hängde över den skuldtyngda klubben i fjol.

- Jag har inte riktigt landat i att vi är i final än, men det ska bli grymt kul. Det är många i stan som pratar speedway nu och vill att vi ska ta hem det, Eskilstunapubliken brukar kliva fram när det är viktiga matcher, säger den trogne Smederna-föraren inför tisdagens hemmamatch mot Vetlanda.

ANNONS

- Det har varit många säsonger med begränsad ekonomi. Men jag har alltid sagt att Smederna har varit mitt förstaval om vi har kunnat hitta en lösning, och det har funkat så här långt.

Stjärnan dopningsavstängd

Efter att Smederna undvikit konkurs förra året handlade det mest om att fullfölja säsongen i elitserien. Laget kom sist – efter bara en seger – men fick ändå stanna kvar i högsta serien eftersom Västervik inte ville gå upp.

Smederna gick av förklarliga skäl inte in i den här säsongen som en av favoriterna. Inte blev det bättre av att lagets ryske stjärna Grigorij Laguta blev dopningsavstängd i somras, efter att ha testat positivt för meldonium i samband med en ligamatch i Polen.

- Vi visade direkt när Laguta var borta att vi kunde vinna utan honom, även om han skulle vara en nyckelförare. Så vi var rätt trygga med de gubbar vi hade, det blev aldrig någon oro bland oss förare. Vi har en riktigt tajt grupp, säger Eklöf.

ANNONS

Tror på ny skrällchans

Grundserien slutade med en femteplats och Smederna har i slutspelet sedan överraskat och sett till att avsluta säsongen för både Dackarna och Masarna. Linus Eklöf tror att laget är kapabelt att skrälla igen och ordna klubbens tredje SM-guld – i så fall det första sedan 1977.

- Vi sade innan att semin mot Masarna var det tuffaste hindret mot guldet, och nu har vi klarat det. Jag känner att vi har stora chanser, säger han.

- Vetlanda är inget lag som man dansar förbi. Men vi har ett lag som passar bra i Vetlanda, många av våra förare trivs på deras bana. Samtidigt har de inte så många förare som trivs hos oss.

TT
Fakta: SM-finalerna

SM-finalerna i speedway avgörs i dubbelmöte. Efter tisdagens match i Eskilstuna väntar retur i Vetlanda på onsdagskvällen. När lagen möttes i elitserien i början av sommaren vann Smederna hemma med 47–43, innan Vetlanda tog revansch och vann med 53–37 veckan därpå.

Lagen i tisdagens final, Smederna: 1) Andzejs Lebedevs, 2) Pontus Aspgren, 3) Andrej Karpov, 4) Mikkel Michelsen, 5) Matej Zagar, 6) Michael Jepsen Jensen, 7) Linus Eklöf.

Vetlanda: 1) Martin Vaculik, 2) Szymon Wozniak, 3) Jaroslaw Hampel, 4) Tobiasz Musielak, 5) Bartosz Zmarzlik, 6) Oliver Berntzon, 7) Tomas H Jonasson.

ANNONS