En poäng räckte till serieseger för IFK Uddevalla

Det är inte ofta IFK Uddevallas RFL-lag firar ett oavgjort resultat, men den här gången räckte 1–1 för att säkra seriesegern.

|

Därför var det förstås glada miner trots att spelet inte riktigt motsvarade tabelläget, men nu kan laget i alla fall börja fokusera på slutspelet.

Senast IFK Uddevalla mötte tabelltvåan Hittarp blev det bortaseger, men dyrköpt sådan. Skåningarna spelade mycket fysiskt och tre IFK:are fick vända hem med skador.

Möjligen var laget från Helsingborg något lugnare nu, men IFK fick i alla fall en rejäl smäll även den här gången. Redan efter tre minuters spel tog gästerna ledningen med 1–0 genom landslagets Isabel Maria Aguilar mot ett IFK som inte riktigt fick grepp om motståndarna.

– Lite lyckoträff över det målet. Vi var väldigt överraskade hur annorlunda de spelare den här gången. de hade läst oss väl inför det här mötet, säger assisterande tränaren och vikarierande coachen Emma Andersson.

I höstmötet spelade Hittarp med hög press, men antog den här gången en lite mer defensiv hållning

– Vi var ganska vilsna i den första halvleken, säger Andersson.

För ovanlighetens skull spelades matchen i Rimnershallen vilket kanske bidrog till osäkerheten på ett annat underlag än hemma i Agnebergshallen. Det blev heller inte särskilt många heta målchanser, men IFK:s My Olofsson Hjelm såg till att fixa en kvittering drygt två minuter före paus.

I pausen bestämde sig IFK för att försöka ta hand om initiativet vilket också ledde till en annan karaktär på matchen.

IFK pressade på med djupa passningar och snabba inspel varvat med distansskott, men målet uteblev när avsluten hamnade utanför, högt över eller avvärjdes av Hittarps målvakt Josefin Månsson.

– Vi var hetare, men till skillnad mot förra matchen så satte vi inte våra lägen idag, säger Emma Andersson.

Möjligen fanns en omedveten trygghet med i bilden.

– De var ju pressade att vinna idag och det var inte vi.

Därför valde Andersson också att låta en del spelare bli kvar på bänken och till exempel kasta in Sandra Bagger först i den andra halvleken, då för att ersätta My Olofsson Hjelm fick utgå en stund sedan hon i jakten på ännu ett mål for in i väggen bakom mål och slog i armbågen.

I ett jämnstark Uddevalla fick Emma Karnström och Linnena Kogsta bäst betyg av Emma Andersson som nu hoppas på Örebro FC som motståndare i kvartsfinalspelet i början av februari.