Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet, Arkivbild.
Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet, Arkivbild.

Eriksson hoppas domen blir en väckarklocka

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson är inte överraskad över den friande domen i matchfixningsmålet. Han hoppas dock att det här fallet belyser problematiken kring spel på idrott.

ANNONS
|

Vid årsskiftet träder den nya spellagen i kraft, som tillåter fler spelbolag att verka i Sverige. Lotteriinspektionen tillåter spelbolagen att erbjuda spel på lägre divisioner och enskilda matchhändelser, som exempelvis gula kort och antal hörnor. Det anser Svenska fotbollförbundet är olämpligt och har överklagat spellicenserna.

Björn Eriksson är också starkt kritisk till att sådant spel tillåts.

- Det är som att be om mer matchfixning, säger Eriksson.

- Lotteriinspektionen har slarvat genom att inte ta fram tillämpningsföreskrifter. När man nu inte har några föreskrifter, då måste man vara försiktig i början. Sedan kan man släppa på om man känner sig trygg och säker. Men i det här fallet vet vi att sånt här spel är en inkörsport till matchfixning.

ANNONS

Telefonavlyssning

I samband med den nya spellagen blir matchfixning ett brott, i det aktuella fallet mot de före detta fotbollsspelarna har brottsrubriceringen varit försök till mutbrott. Det kan göra det lättare att få fällande domar i matchfixning i framtiden, tror Eriksson.

- Med den nya lagstiftningen hade det inte varit säkert att det blivit samma utfall i det här fallet, säger han.

Med tanke på att ord stått mot ord i matchfixningsrättegången anser Eriksson att det behövs tvångsmedel som telefonavlyssning för att få till fällande domar i matchfixningsmål.

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand konstaterar att tingsrätten gör en annan bedömning än åklagaren.

- Kenny och AIK har agerat på ett föredömligt sätt, men får respektera att bevisningen inte är tillräcklig. Det är otroligt viktigt att fotbollen tillsammans med polisen fortsätter att arbeta tillsammans, säger Sjöstrand.

Önskar ett överklagande

TT: Vill ni se ett överklagande?

ANNONS

- Vi ser gärna att åklagaren testar att driva det vidare. Spontant kan vi tycka att det vore värdefullt.

Även Svensk elitfotbolls ordförande Lars-Christer Olsson, samt AIK:s klubbdirektör Jens T Andersson önskar få ett överklagande.

- Vi vill gärna att de här frågorna prövas i så höga instanser som möjligt, naturligtvis. För det är ett allvarligt problem, säger Lars-Christer Olsson.

"Jag hoppas att åklagaren kommer att överklaga dagens dom från Stockholms tingsrätt. För svensk fotbolls skull sänder domen oroväckande signaler, men förhoppningsvis kommer den nya lagstiftningen som träder i kraft den 1 januari 2019 innebära att det civilkurage som våra anställda visat prov på också speglar kommande domar", säger Jens T Andersson till AIK:s webbplats.

TT
ANNONS