Martin Johansson gör sitt första VM som libero, och hoppas att det svenska försvaret kan stoppa Rysslands fartfyllda offensiv i dagens VM-final.
Martin Johansson gör sitt första VM som libero, och hoppas att det svenska försvaret kan stoppa Rysslands fartfyllda offensiv i dagens VM-final.

Försvarschefen tror på en rolig VM-final

Bandy-VM är framme vid höjdpunkten: Sverige i final mot Ryssland. Liberon Martin Johansson väntar sig rysk raketfart, otroliga passningar – och så mycket publik att spelarna knappt hör varandra. Plus ett VM-guld, förstås.

ANNONS
|

Martin Johansson fick ta över rollen som libero i landslaget när veteranen Andreas Westh tackade för sig efter förra VM. Den 31-årige västgöten, som tidigare var back i blågult, har därmed nu samma roll i Sveriges lag som med Villa Lidköping i elitserien.

- Det är en position som jag är van vid och känner mig väldigt trygg i, säger Martin Johansson lugnt.

Måste orka

Bra det, när Rysslands snabba skridskoåkare försöker ta sig igenom Sveriges försvar.

ANNONS

- Man måste ligga exakt rätt i varje position för att de inte ska komma igenom. Det gäller att orka göra det i 90 minuter, framhåller Johansson.

Men det är inte så att ryssarna bara åker med bollen. De kan slå passningar också.

- De slänger bollar lite hur som helst, beskriver Martin Johansson.

- De har givetvis en tanke med det, men... Ibland är det svårt att övertala hjärnan att den där passningen verkligen kan slås, och komma fram. Man måste ligga steget före och läsa de passningarna, annars slinker de igenom.

Svårt att höra

Som libero har Martin Johansson ett ansvar för att styra och hålla ihop försvarsspelet.

ANNONS

- Alla är så skickliga, så vi vet ungefär hur vi ska ha det. Men det kan vara när vi ska trycka upp försvaret, eller stanna lite.

Att kommunicera med lagkamraterna kan dock vara svårt i de största matcherna, som en VM-final.

- Det blir lite svårare med betydligt mer folk i arenan. Det kommer inte att höras så jättemycket där ute. Men vi har spelat ihop i många matcher, på träningar och allt. Så vi känner varandra väl, lovar Martin Johansson.

Publik hemifrån

Sveriges två senaste VM-matcher, inklusive fredagens semifinal, har spelats mot svaga Kazakstan inför glest besatta läktare. Men till finalen väntas storpublik i Vänersborgs VM-arena.

- Det är extra roligt att finalen går i Västergötland, tycker Martin Johansson, fostrad i Otterbäcken nära Mariestad.

ANNONS

- Det kommer många nära och kära, många från moderklubben. Det kommer att bli häftigt att vinna!

TT
Fakta: Martin Johansson

Ålder: 31 år.

Position: Libero (tidigare back i landslaget).

Klubb: Villa Lidköping.

Moderklubb: Otterbäcken.

Landskamper: 42.

Meriter: Ett VM-guld, i Sandviken 2017.

ANNONS