Finlands lagkapten Ville Aaltonen, i mitten, dirigerar laget i förra vinterns VM. Det blev brons för Finland då, efter bland annat en brakförlust (1–9) mot Sverige i gruppspelet.
Finlands lagkapten Ville Aaltonen, i mitten, dirigerar laget i förra vinterns VM. Det blev brons för Finland då, efter bland annat en brakförlust (1–9) mot Sverige i gruppspelet.

Finland siktar mot VM-final igen

Finland är nästa motstånd för Sverige på vägen mot ädla medaljer i bandy-VM. Det finländska laget inledde mästerskapet med 9–0 mot Kazakstan.

ANNONS
|

Utklassningen i lördags ska man dock inte värdera för högt.

- Kazakstan var lite sämre än väntat. Det var en speciell match. Inte som att möta Sverige eller Ryssland inomhus, säger Ari Holopainen om VM-premiären på Borås nybyggda utomhusstadion.

- Allt kan bli bättre, särskilt offensivt. Vi gjorde mycket bra defensivt, men blev inte riktigt prövade, sammanfattar Holopainen 9–0-segern.

ANNONS

Final för tre år sedan

Finland har varit i VM-final två gånger detta årtionde, 2011 och 2016. Båda gångerna tog Ryssland guldet med 6–1.

Men målet är, förstås, att gå till final igen.

- Sedan får vi se om vi lyckas, konstaterar Ari Holopainen.

Han har varit verksam inom svensk bandy i mer än 25 år – först på isen med ett fruktat skott, därefter som ledare. Nu är Ari Holopainen tränare för elitserielaget i bandy-VM:s arrangörsklubb IFK Vänersborg.

Nästan alla i Sverige

Samtidigt gör Holopainen sitt första VM som assisterande förbundskapten. Han var alltså inte med vid den svenska segern med 9–1 mot Finland i förra vinterns VM.

16 av 17 spelare i årets finländska trupp tillhör klubbar i den svenska elitserien. Det är enbart positivt och utvecklande, tycker Holopainen.

- Den svenska serien är bättre, och lagen har bättre träningar.

- Många finska spelare har tongivande roller i sina klubblag. Och de yngre har fått mera rutin, säger Ari Holopainen.

ANNONS

Laget är styrkan

Han nämner Vänersborgs målvakt Kimmo Kyllönen, 38 år, och Edsbyns 22-årige anfallare Tuomas Määttä – men framhåller att hela laget är Finlands styrka.

- Vi har ett jämnt lag, i alla lagdelar. Vi vet att vi måste kriga tillsammans och ge 100 procent för att lyckas, säger Ari Holopainen.

På måndagskvällen ställs Finland mot Sverige, som vann sin premiärmatch mot Ryssland med 6–4. Matchen spelas i Surte BK:s hemmaarena i Bohus, norr om Göteborg.

De två bästa nationerna i VM:s högst rankade fyrlagsgrupp går direkt till fredagens VM-semifinaler. Trean och fyran får spela kvartsfinaler på torsdag mot lag från grupp 2, där Norge och Tyskland vann sina första matcher.

TT
Fakta: VM-finaler

De tio senaste VM-finalerna:

2009: Sverige–Ryssland 6–1 (Västerås).

2010: Sverige–Ryssland 6–5 (Moskva).

2011: Ryssland–Finland 6–1 (Kazan, Ryssland).

2012: Sverige–Ryssland 5–4 (Almaty, Kazakstan).

2013: Ryssland–Sverige 4–3 (Vänersborg).

2014: Ryssland–Sverige 3–2 (Irkutsk, Ryssland).

2015: Ryssland–Sverige 5–3 (Chabarovsk, Ryssland).

2016: Ryssland–Finland 6–1 (Uljanovsk, Ryssland).

2017: Sverige–Ryssland 4–3 (Sandviken).

2018: Ryssland–Sverige 5–4 (Chabarovsk, Ryssland).

ANNONS