Yusra Mardini simmade ifrån kriget. Nu simmar hon i VM i Budapest. Arkivbild.
Yusra Mardini simmade ifrån kriget. Nu simmar hon i VM i Budapest. Arkivbild.

Flyktingen tillbaka i Ungern – som VM-simmare

Två år efter att hon sov på Budapests gator är syriska flyktingen Yusra Mardini tillbaka i Ungerns huvudstad och tävlar i sim-VM.

ANNONS
|

Yusra Mardini bor numera i Berlin. För två år sedan fick hon uppmärksamhet världen över efter att ha anlänt vid Greklands kust under dramatiska former.

Mardini var nära att sätta livet till på flyktvägen från Syrien. Men hennes simkunskaper räddade henne under ett 25 dagar långt helvete på havet. När motorn gav upp i jollen som hon och 16 andra personer färdats i hoppade hon i vattnet och drog den i hamn.

"Det var fruktansvärt"

- Min syster (Sara) hoppade i vattnet först, sedan hoppade jag i efter henne (med två män). Vi hade varsin hand på båten och försökte simma i land, berättar hon.

ANNONS

Efter tre timmar i vattnet anlände de till grekiska ön Lesbos. Resan fortsatte men hon fastnade i Budapest i en vecka. Flyktvägen till Ungerns grannländer Österrike och Tyskland stoppades och huvudstadens tågstation blev ett temporärt läger.

- Jag sov på golvet, på tågstationen, det var fruktansvärt, säger hon.

Situationen blev än värre när premiärministern Viktor Orban reste taggtrådsstängsel längs den södra kusten för att hålla flyktingar borta helt och hållet.

"Nu är det annorlunda"

- Då tyckte jag att folk var riktigt otrevliga. Min tränare var rädd när jag sa att jag skulle tillbaka (till Budapest). Men nu är det helt annorlunda. Så jag ändrade min uppfattning om folket i Ungern. Det har varit riktigt häftigt den här veckan.

Samtidig förstår Mardini rädslan för det okända.

- Jag skulle ha samma rädsla, men problemet är att folk inte ens försöker att vara öppna. Jag säger inte att flyktingar är 100 procent fantastiska och änglar, över hela världen finns det bra och dåliga människor, så är vi också.

ANNONS

Drömmer att tävla för Syrien

Mardini hamnade till slut i Berlin, där hon fokuserar på sin simning och att lära sig tyska. Förra året förverkligades en av hennes drömmar när hon deltog i OS i ett lag för flyktingar. I VM i Budapest har hon simmat 100 meter fjäril och ställer även upp på 200 m fritt.

Nästa dröm är att tävla för Syrien.

- Vi får se vad som händer. Självklart kommer jag aldrig att glömma vad Tyskland har gjort för mig, så jag hoppas representera båda länderna på ett bra sätt.

En film om Mardinis liv är på väg. Efter VM planerar hon även att skriva en bok.

TT-AFP
ANNONS