Stefan Herre Eriksson är ordförande i Bohusläns fotbollförbund och överledare för det svenska U21-landslaget.
Stefan Herre Eriksson är ordförande i Bohusläns fotbollförbund och överledare för det svenska U21-landslaget. Bild: Bildbyrån

Bohusläningen som leder U21-landslaget

På tisdagskvällen avslutades EM-kvalet för det svenska U21-landslaget. Förlusten mot Belgien innebar att det inte blir något slutspel för Sverige.

ANNONS

Belgien vann med 3–0 mot Sverige på Guldfågeln arena och därmed tog de den enda direktplatsen till sommarens U21EM-slutspel i Italien och San Marino. På läktarna i Kalmar fanns över 6000 personer.

En av dem var Stefan Herre Eriksson.

Ordföranden i Bohusläns fotbollförbund har en viktig roll för det svenska U21-landslaget. Han är utsedd till överledare av det svenska fotbollförbundets styrelse.

"Jag blir ansiktet utåt"

– "Head of delegation" heter det på engelska och jag är styrelsens förlängda arm. Jag träffar motståndarnas representanter, Uefa-delegater och arrangörer. Jag blir ansiktet utåt samtidigt som jag är en i gänget, berättar Stefan Herre Eriksson dagen efter förlusten då han är på väg hem till Grundsund.

ANNONS

Han är således inte en av ledarna runt laget på träningsplanen och matcharenan. Istället tar han plats på läktaren där han får överblick. Matchdagen är hektisk och fylld av möten.

Med Kalmarsamlingen har Herre Eriksson varit iväg över 42 resdagar tillsammans med U21-landslaget. Det innebär totalt 10 landskamper under kvalet som slutade med den snöpliga Belgienförlusten.

Åker gärna på nya resor

– Belgien är bättre än oss och om vi ska slå dem kan vi inte ha otur med domsluten. Jag skyller inte på det men..., säger överledaren och syftar på de omdiskuterade situationerna i slutet av den första halvleken när Belgien gjorde 2–0 och Sverige fick Isak Ssewankambo utvisad.

Ett avslutat kval innebär att Sverige till nästa mästerskap spelar med en ny generation spelare, födda 1998 eller senare. Den kvalgruppen lottas i januari och då följer gärna Stefan Herre Eriksson med på nya kvalresor.

– Det är ett väldigt angenämt och förtroendefullt uppdrag. När nationalsången spelas så är det lika roligt varje gång. Jag är överledare tills vidare och jag fortsätter gärna även om det säkert finns fler som vill ha uppdraget, säger BFF:s ordförande.

Vilket är det bästa minnet från kvalet?

– Utan tvekan matchen borta mot Turkiet där vi vann med 3–0.

ANNONS
ANNONS