Måljubel i Svane.

Chockstart och taktisk triumf

Tränaren mörkade laget in i det sista. Sedan gick Svane ut och satte full fart mot Kärra. Det gav viktiga poäng i streckstriden.

|

Förra veckan var en av Svanes målskyttar, Marcus Knutsen, avstängd och Andreas Niklasson Liljestrand klev in i hans ställe. Hattrick blev det för ersättaren i 3–5-förlusten mot Landvetter.

Nu var anfallaren Knutsen tillbaka och därmed ställdes Svanetränaren Lennart Göransson inför ett angenämt problem. Hur skulle han använda Fredrik Söderqvist, Marcus Knutsen och Andreas Niklasson Liljestrand i matchen mot Kärra?

Hans lösning? Att spela alla tre offensiva krafter från start.

Niklasson Liljestrand spelade i anfallet med Knutsen och Söderqvist tog hand om platsen till vänster på mittfältet. Det visade sig vara en bra lösning.

Redan i fjärde minuten slog Niklasson Liljestrand ett inlägg från höger och vid bortre stolpen dök Söderqvist upp och satte sitt 17:e mål för säsongen.

Strax efteråt smällde det igen. Den här gången snappade Marcus Knutsen upp en djupledsboll från Johannes Stengårds och rullade in sitt tolfte för Svane.

Även tredje länken i den offensiva trion fick hitta nätet innan pausen. Andreas Niklasson Liljestrand stod rätt och satte 3–0 från nära håll.

– För första gången i år hade vi med de tre som gjort 34 av 45 mål för oss (38 av 49 efter matchen). De var inte skadade, inte sjuka eller något sådant. Vi visste att vi skulle göra mål och jag tycker att vi kontrollerade matchen, säger Lennart Göransson.

Inför matchen sa du att Niklasson Liljestrand var skadad...

– Jag mörkade laguppställningen för att jag visste att deras högerback var avstängd och jag ville ha "Freddan" där på kanten. De var inte förberedda på att alla tre var med och det blev lite oreda då.

Längst bak fanns Peter Zwetsloot Isaksson och han fick rädda hemmalaget ett par gånger, framförallt i den första halvleken. Han fick dock inte hålla nollan.

Innan Kärras tröstmål i slutet gjorde Knutsen sitt andra och vid 4–0 var det avgjort. Anfallaren närmade sig därmed kollegan Söderqvist i skytteligan. Nu är det 13 mot 17 mål.

– Jag jagar inte honom. Han får ta den i år så vinner jag nästa år i stället, säger tvåmålsskytten med ett leende.

I och med segern är det i stort sett klart att Svane inte åker ur serien direkt. Nästa veckas motståndare Velebit har tre poäng färre och 16 mål sämre målskillnad.

Däremot är det en hård kamp om att undvika den där negativa kvalplatsen. Just nu ligger Kärra där men ytterligare tre lag riskerar att få kvala sig kvar. Bland dem Svane.

Matchfakta

Division 3 nordvästra Götaland

IK Svane-Kärra KIF 4-1 (3-0)

Mål: 1-0 Fredrik Söderqvist (6), 2-0Marcus Knutsen (12), 3-0Andreas Niklasson Liljestrand (37), 4-0Marcus Knutsen (67), 4-1 Marcus Antonsson (88).