Gemenskap. Iman Moalin, Rebecca Likendja, Dina Tedros och Amaal Cabdi ska vara ledare för ett öppet fotbollsläger för tjejer på Dalabergs centrum.
Gemenskap. Iman Moalin, Rebecca Likendja, Dina Tedros och Amaal Cabdi ska vara ledare för ett öppet fotbollsläger för tjejer på Dalabergs centrum.

Fotbollen som ger styrka

Fotboll för gemenskap, fotboll för självständighet och fotboll som ger styrka. Futebol da forca jobbar för unga tjejers möjligheter på och utanför planen.

ANNONS
|

Under nästa vecka ordnas ett öppet fotbollsläger för tjejer på Dalabergs centrum. Med öppet menas att tjejer i alla åldrar är välkomna till det kostnadsfria och kravlösa lägret.

– Vi vill ta bort alla hinder för att tjejer ska våga spela fotboll och att de får att känna på att spela i ett lag, säger Frida Persson som är verksamhetsledare för arrangerande Futebol da forca.

Syftet är att stärka tjejers självförtroende och självkänsla. Det ska vara lika självklart för tjejer som för killar att spela fotboll, menar hon.

Organisationen Futebol da forca (betyder ”fotboll ger kraft” på portugisiska) bildades i Moçambique 2012 av den svenska entreprenören Cecilia Andrén Nyström. Nu finns tusentals spelare och hundratals ledare i fyra länder. När Futebol da forca kommer till Uddevalla är det som den 13:e staden i Sverige.

ANNONS

– Många spontanaktiviteter som är öppna för alla blir ofta bara för killar, tjejerna vågar inte alltid vara med då, säger Frida Persson.


    Frida Persson.
Frida Persson.

På måndag klockan 10 står fyra unga ledare från Uddevalla redo att möta stadens unga fotbollstjejer tillsammans med Frida Persson. Även ledarna får utbildning i ledarskap för att kunna vara goda förebilder för de yngre.

Tonåringarna Iman, Rebecca, Dina och Amaal spelar eller har alla spelat fotboll i IK Svane.

– Vi gillar fotboll och vill gärna spela tillsammans, det är kul, säger Dina Tedros.

– Det bästa är att få vara med och spela med tjejer som vi tycker om och kan se som våra egna systrar. Vi spelar inte bara som ett lag utan som en familj, säger Rebecca Likendja.

– Det viktigaste är inte att vinna, utan att ha roligt och röra på sig. Stereotypiskt är fotboll en ”killsport”, säger många. Det tycker vi verkligen inte utan vill mer än gärna ändra på det. Det är ett mål, säger Amaal Cabdi.

Fotbollen är viktig, det råder det inget tvivel om. Frida Persson berättar att den är ett klockrent verktyg både individuellt och gemensamt där många delar kan översättas till vardagen.

Bollen finns med hela vägen, med lika viktigt är det att någon lyssnar, stöttar och stärker individen.

ANNONS

Under måndag till fredag i nästa vecka pågår den öppna fotbollen under fyra timmar. Det blir två pass med lekar, samarbetsövningar och samtal. Dessutom ingår lunch i mitten av varje dag. Ingen föranmälan krävs.

Tanken är att ledarna även i fortsättningen ska träffa fotbollsintresserade tjejer en gång i veckan.

En stark och öppen fotboll, utan krav.

ANNONS