IFK Uddevalla är vinnare igen: "Äntligen!"

Sviter som bröts, premiärmålskyttar som sköt och till slut var IFK Uddevalla ett vinnande lag igen.

ANNONS
|

Efter att domaren Kastriot Gerxhaliu blåste av division 2-matchen mellan IFK Uddevalla och Lerums IS på Kamratgården samlade Jörgen Ericson ihop sitt lag i omklädningsrummet.

– Äntligen!, dånadetränarens stämma, högt ekandes över norra Uddevalla efter 3–0-segern.

Segern var givetvis skön för IFK som senast plockade tre poäng den 17 april. När jumbon Lerum kom på besök kunde de 120 åskådarna i kvällssolen snabbt konstatera att det var frågan hur länge gästerna kunde stå emot ett segerhungrigt Uddevallalag.

Svaret var 30 minuter och det levererades av Petrit Zhubi.

Zhubi var tillbaka i laget efter sjukdom och hans krossbollar hittade ofta ut till Robert Bagger på högerkanten. Efter en halvtimme kom det förlösande målet när Bagger drog ner mot kortlinjen och spelade snett inåt bakåt till Zhubi som hade fyllt på. Avslutet gick in mellan benen på Jonathan Tobiasson i Lerums mål.

ANNONS

Petrit Zhubi spelade i en offensiv mittfältsroll och han tog sig på nytt in i straffområdet ett par minuter senare. Lerumsförsvaret stoppade honom ojuste och domaren blåste straff. Tvåan sattes från elva meter med samma högerfot som ettan.

I andra halvlek drog sig IFK tillbaka något, även om det kanske var omedvetet. Bortalaget hade ändå inte nycklar att låsa upp ett tätt försvar med Fredrik Brändén och Edon Qeriqi i mitten. Chanserna som skapades var hemmalagets men skärpan var inte helt där.

Efter två tappade 2–0-ledningar började Jörgen Ericson fundera på om historien kunde upprepa sig igen.

– Jag till Tony (Fylksjö, assisterande tränare) i andra halvlek: det här känner vi ju igen... Men jag hoppas att spelarna inte gjorde det, och nu gjorde vi mål på straff också, skrattade tränaren efteråt.

Ahmed Abdultaofik, Robert Bagger, Petrit Zhubi och Sebastian Jaconelli hade alla möjligheter att stänga matchen precis som inhoppande Bilal Moussa.

Den sistnämnde fick dock in matchens sista mål med sex minuter kvar. Hans första seriemål för IFK var ett välriktat skott via vänsterstolpen.

– Bra, och det är inte det sista målet i alla fall, lovande Bilal som visade bra fart på kanten under den sista halvtimmen.

– Det har varit en period när vi inte har kunnat knyta ihop säcken och därför kändes det väldigt bra att hålla nollan och ta tre poäng, säger Jörgen Ericson som tyckte att laget skulle ha punkterat matchen mycket tidigare.

ANNONS

Tränaren var också nöjd med försvarsspelet. Lerum kom egentligen ingenstans och Besarion Kodalaev ställdes inte på några prov i målet. Nollan bakåt var den första i serien. Ännu en bruten svit alltså.

På minuskontot stod i stället ineffektiviteten i det avgörande läget i offensivt straffområde.

– Vi skapar ett tiotal riktigt bra chanser. Det är mycket som kan bli bättre och vi måste bli mer effektiva. Det vi behöver är också ett mycket snabbare bolltempo och mer löpvillighet men i dag skiter jag i det för vi tar tre poäng, det var det viktigaste mentalt för killarna, säger Ericson.

ANNONS