Sverige tappade segern mot Polen

|

Matchen mot värdnationen Polen kunde knappast starta sämre för Sveriges U21-landslag. De rödvita hemmaspelarna fick snabbt råg i ryggen när de, efter endast fem och en halv minut, tog ledningen. -Farlig spelvändning med Dawid Kownacki i spetsen, en vass passning snett inåt bakåt och Lukasz Moneta kan prickskjuta en ledning till polackerna.

Svenskarna växte dock sakta men säkert in i matchen och med stort hjälp av Pawel Cibicki kunde, framförallt Carlos Strandberg, komma till flera farliga chanser. Men anfallaren med, BK Häcken som moderklubb, hade inte skärpan som krävdes för att kunna utnyttja chanserna.

Tills Göteborgarens tredje läge kom.

Fint passningsspel av Sverige, blandat med slarvigt polskt försvar, leder till att Alexander Fransson kan skjuta fram en retur som Strandberg kunde utnyttja via en opportunistisk slängnick.

Nicksuccén fortsatte när Jacob Une-Larsson drygt fem minuter senare kunde löpa loss från sin markering vid en hörna och nicka in ett blågult ledningsmål.

– Jag tycker vi har ett enormt kommando under första halvlek, säger förbundskapten Håkan Ericson.

Blågul kontroll

Svenskarna fortsatte till viss del att kontrollera spelet i den andra halvleken samtidigt som Polen satsade hårt på spelvändningar och djupledslöpningar, något man bjöds på när de blågula slarvade i uppspelet. Hemmanationen kunde under den första kvarten skapa några mindre chanser, men däremot inget som utmanade Anton Cajtoft ordentligt i mål.

Sverige låg under stora delar av andra halvlek rätt i positionerna och kunde tämligen säkert hålla undan ett desperat Polen som jagade sin första poäng i turneringen. Polackerna jagade kvitteringsmålet och försökte flera gånger genom att lyfta in bollar att nicka in, men säkert målvaktsspel kunde avväpna anfallen och plocka ned bollarna.

Polsk forcering gav resultat

Cibicki fortsatte att bjuda på ett vasst anfallsspel och när svenskarna väl klev upp genom 22-åringen så blev det inte sällan farligt när han samarbetade med inbytte Gustav Engvall.

Anton Cajtoft blev den målvakt som fick arbeta hårdast under avslutningen av matchen när han flera gånger var skillnaden mellan ledning och kvittering. Polen forcerade på ordentligt under slutminuterna och till slut skulle kvitteringen komma. Straffspark i den sista ordinarie minuten och den svenska festen var förstörd.

– Det är så synd att vi inte riktigt kan bjuda på bättre spel och tre poäng, det tyckte jag vi var värda idag. Jag var övertygad om att vi skulle hålla ut, säger Jacob Une Larsson till Kanal 5.

Istället för tre viktiga poäng fick svenskarna nöja sig med ett kryss som innebär en rejäl uppförsbacke i jakten på ett avancemang. Speciellt då England slog Slovakien tidigare med 1-2.

– Det är inte kört men såklart lite svårare nu.