Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/5
ANNONS ▼

Trångbodda IFK Uddevalla vill växa

IFK Uddevalla vill köpa loss fastigheterna på Kamratgården från Uddevalla kommun – och drömmer om att kunna utveckla verksamheten och anläggningen med fler planer.

Det är full fart på Kamratgårdens konstgräns. Inflödet av nya medlemmar är så stort att klubben inte längre kan starta nya lag.

– Vi kan ta emot vissa i fotbollsskola, men kan inte erbjuda alla att fortsätta uppåt. Det är fullt och vi vill inte att kvaliteten ska bli lidande. Vissa pass delas planen på fyra olika grupper och verksamheten är igång från 16 till 21 varje vardag, säger klubbchefen Dennis Fredriksson.

Trycket är så stort att till och med klubbens division 2-lag fått maka på sig och flera dagar i veckan spela på halvplan.

– Det är nog ganska ovanligt, säger Fredriksson som har tittat på hur anläggningen skulle kunna utvecklas och bli klubbens egen.

– Vi vill säkra fotbollsverksamheten för framtiden och tittar därför på förutsättningarna för egen drift som till exempel Ljungskile och Oddevold.

Klubbens disponerar under gällande avtal ett två hektar stort område med byggnader som klubben i och med gällande hyreskontrakt driver och underhåller.

Det IFK Uddevalla nu undersöker är att ersätta sitt hyresavtal med ett tomträttsavtal och samtidigt köpa byggnaderna. Efter beslut i samhällsbyggnadsnämnden nyligen kan klubben nu få ett tomträttsavtal med upplåtelse om 40 år för 19 250 kronor per år. Priserna för byggnaderna har efter extern värdering fastställts till 1,1 miljoner.

Dennis Fredriksson påpekar noga att inget är klart. Klubben befinner sig mitt i arbetet med att värdera anläggningen liksom kommande driftskostnader och att ta in offerter på akut arbete.

– Det finns mycket att fundera över. Vilket renoveringsbehov finns? Vilka bidrag finns att söka? Eftersom kommunen vill bli av med anläggningar som de själva inte driver får vi se hur vi kan samverka om detta, säger han.

I klubbens planer finns bland annat att bygga till fler omklädningsrum, duschar och bättre utrymmen för tvätt.

IFK hoppas också kunna förlägga en del träning och spel till en eller båda de ytor som finns på platån öster om Kamratgården. Svanes gamla hemmaplan är numera helt igenvuxen och grusplanen också i stort förbättringsbehov.

– Vi skulle gärna se att de ställdes i ordning. Vi skulle kunna fylla de planerna redan i morgon om den var spelbar, säger Dennis Fredriksson.

Från Uddevalla kommun skulle det inte möta några hinder och om allt går som planerat kan i alla fall gräsplanen vara spelbar redan nästa år – om alla avtal kan lösas.

– Planen arrenderas av IK Svane så användandet blir fråga mellan klubbarna. Det behövs ju fler verksamhetsytor för såväl klubbar som allmänhet, säger Anna Reinhardt på kultur- och fritidsförvaltningen som har en pågående dialog med Svane.

MEST LÄST