Frågor och funderingar om fusk och kroppsfixering

Att fuska är fel håller de flesta med om. Men varför fuskar vi? Den frågan och många fler luftade Jonas Karlsson och Johan Öhman, experter på dopning, när de besökte Uddevalla.

ANNONS
|

Med närmare 20 års jobb på Sveriges television är Jonas Karlsson ett känt ansikte i sportvärlden. I friidrotts- och skidsändningar har hans röst hörts och åsikter ofta ventilerats på bästa sändningstid. Numer jobbar Karlsson för Discovery där bland annat Kanal 5 ingår.

Vid sidan om TV-jobben är Jonas Karlsson föreläsare, ofta med ämnet dopning inom idrotten men också i samhället. Det var i den senare rollen som han, tillsammans med Johan Öhman, kom till Uddevalla gymnasieskolas temadag: "Må bra".

Är du säker på att du inte är dopad? Den frågan hade den välfyllda Östraboteatern ganska lätt att svara på – första gången den ställdes. En dryg timme senare hade Öhman och Karlsson med både humor och allvar tagit sig igenom en djungel av klurigheter som rörde kosttillskott, skönhetsideal, kroppsfixering, otillåtna preparat, skeva reklambilder och extrem marknadsföring.

ANNONS

"Garva och tänka lite"

Gymnasieeleverna var med på svängarna från scenen.

– Går man från en föreläsning där man har fått garva och tänka lite så fortsätter man att snacka om den hemma. Det är ett mål vi har och det här är den roligaste gruppen att föreläsa för, säger Johan Öhman som är folkhälsochef i Kristinehamn till vardags.

– De är mitt i ett identitetssökande och här gör vi störst nytta. Många tror att dopning är ett idrottsproblem men det är långt från sanningen. I Sverige är det en försumbar del som finns inom idrotten kontra utanför idrotten. Vi når dem som står på tröskeln, säger Jonas Karlsson.

Några reaktioner kom direkt men många andra frågor som väcks brukar ofta dröja innan de når föreläsarna.

– De som kanske dopar sig hör också av sig men med lite eftertanke. Det kan gå ett par månader innan de vill berätta och vi försöker att svara alla, säger Karlsson.

"Ska tänka mer kritiskt"

Några Östraboelever fick upp ögonen för nya tankar efter föreläsningens slut.

– Jag hade inte så stora förväntningar, men det var intressant att höra om elitidrottare som tar smärtstillande för att träna, säger Gustav Giebat på naturprogrammet, första året.

– Man tänker inte på vad det är i kosttillskotten, att det kan vara otillåtna substanser. Jag har aldrig testat men vet många som gör det. Sedan ska man tänka mer kritiskt för företagen vill bara tjäna pengar på kosttillskotten, säger Yrsa Sjöstrand som går på andra året på natur.

ANNONS

Att föreläsningen till stor del handlar om just kosttillskott är ingen slump. Marknaden har fullkomligt exploderat de senaste åren, ofta med en aggressiv marknadsföring.

– Kosttillskott är den vanligaste orsaken till att någon åker dit för dopning, säger Johan Öhman.

Frågor att fundera på

Någon exakt siffra på hur många som dopar sig i Sverige finns inte och mörkertalet är givetvis stort. Så varför fuskar vi?

– För att vi kan, är det enkla svaret, säger Jonas Karlsson från scenen.

Det längre svaret finns det lika många av som det finns antal fuskare.

Så kan du vara säker på att du inte är dopad? När gymnasieeleverna gick hem hade de fått mycket att fundera på. Det var just det som var meningen med föreläsningen.

ANNONS