Viktor Andersson.
Viktor Andersson.

Här är en Viktor till som vill till OS

Viktor Andersson bröt foten, missade spelen i Sotji och fick kämpa hårt för att komma tillbaka. Nu börjar jakten på en plats i OS-truppen till Pyeongchang.

ANNONS
|

Om 25-åringen från Vemdalen når upp till förra säsongens toppar lär Sveriges olympiska kommitté utan större tvekan skriva ut en biljett.

Då gör han Victor Öhling Norberg sällskap till Sydkorea. Men Andersson vill inte göra resan i turistklass. Det är han noga med att påpeka.

- Jag har sagt till alla som frågar att om jag inte är bättre än topp 20 vill jag inte åka till OS, jag vill vara och slåss om topp 10. Då är jag med och då är jag uttagen. Men om jag inte är med där i december eller i början av januari har jag inget att göra i OS, säger han.

ANNONS

Tuff tid efter skadan

Premiären i världscupen i Val Thorens på torsdag ger en vink om han redan nu kan leva upp till den egna, högt ställda kravbilden.

Tiden efter fotledsbrottet var tuff men förra säsongen lossnade det på allvar. Han var trea i just Val Thorens och fem gånger till bland de tio bästa i världscupen

- Det kändes som om det stod på paus men förra säsongen hoppade det igång igen. Nu har jag haft två hela somrar och två hela försäsonger och det känns hur bra som helst.

I fysiskt god form

TT: Är du där du vill vara?

- Fysiskt är jag absolut det. Sedan är det huvudet med lite jobb i backen. Man måste ta riskerna samtidigt som man är medveten om farorna. Man har två eller tre åkare bakom sig och då är frågan hur fort man ska åka eller hur mycket man ska stänga. Då gäller det att kunna slå om snabbt. De bästa är duktiga på att åka med ett mentalt lugn men ändå snabbt, säger Andersson som gjort sig ett namn som en av skicrossens startsnabbaste.

ANNONS

Sista OS-uttagningen görs efter tävlingarna i Idre Fjäll i mitten av januari.

- Coolt. Kul att ha hemmatävling, ligga på gränsen och ha en tävling i Sverige kvar. Men förhoppningsvis är jag klar långt innan dess, säger han.

TT
Fakta: Premiärtruppen

Eftersom det väntas kraftigt snöfall och hårda vindar i Val Thorens i helgen körs första tävlingen redan på torsdagen, direkt efter kvalet. Sedan är det inplanerat ytterligare en tävlingsdag på lördag.

Svenskarna i Val Thorens: Sandra Näslund, Lisa Andersson. Victor Öhling Norberg, Viktor Andersson, Victor Sticko och Eric Mobärg.

Fakta: Världscupprogrammet

Världscuptävlingarna i skicross före OS:

7–9 december: Val Thorens, Frankrike.

11–12 december: Arosa, Schweiz.

14–15 december: Montafon, Österrike.

20–21 december: Innichen, Italien.

12–14 januari: Idre.

19–20 januari: Nakiska, Kanada

ANNONS