Här är sportvärldens största rivaler

ANNONS
|

Rivalitet mellan två elitidrottare kan ibland vara något positivt, som mellan Gunde Svan och Thomas Wassberg. De var lagkamrater i det svenska landslaget, men båda ville vara bäst och gav allt för att komma först över mållinjen.

– När jag kom med i landslaget var det ju Wassberg som var den stora stjärnan, sadeSvan i en intervju med Expressen för ett par år sedan.

– Vi hade många dueller under många år, men jag var jätterädd när han sa att han skulle sluta. Då kände jag: "Hur ska jag kunna motivera mig och fortsätta ensam". Det var så jag uppfattade det. Det var en omställning. Man behöver någon att jaga. Det är viktigt, fortsatte Svan.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:Här är lagkamraterna som hatade varandra

Andra dueller har inte varit lika vänskapliga. Ingen har väl glömt praktskandalen med Tonya Harding och NancyKerrigan i huvudrollerna i OS 1994.

Den senare attackerades av några personer i teamet kring Harding, som aldrig verkar få sportvärldens förlåtelse.

– Nancy är en prinsessa, du vet. Det är så alla ser henne. Hon är en prinsessa och jag är en skithög, sade Harding till ESPN – 20 år efter spelen i Lillehammer.

LÄS OCKSÅ:Stjärnorna som avskydde varandra

Javier Sotomayor och Patrik Sjöberg bjöd på flera häftiga höjdhoppsdueller i början av 1990-talet. Och i en intervju med SVT berättade kubanen vilken idrottsstjärnan han beundrar allra mest.

– Av alla? För mig är det Patrik Sjöberg. Han var en jämn höjdhoppare. Han hade inte turen att ta något OS-guld men han tog tre eller fyra OS- medaljer. Jag vann nästan dubbelt så många gånger över honom som han över mig, sade Sotomayor.

– Det rådde rivalitet mellan oss hela tiden. Jag sa till honom att han var orsaken till att jag slog världsrekordet. Han hoppade väldigt bra, så för att vara bättre än honom… när han slog världsrekord med 2,42 måste jag hoppa 2,43 för att slå honom.

ANNONS

Missa inte bildspelet högst upp i artikeln, där finns några av idrottsvärdens största rivaler.

ANNONS