Minne. Här är Per Johansson inför semifinalen i EM 2010. Nu är det dags för en annan höjdpunkt i tränarkarriären – Champions leagues final-4.
Minne. Här är Per Johansson inför semifinalen i EM 2010. Nu är det dags för en annan höjdpunkt i tränarkarriären – Champions leagues final-4.

Avgörandet – en njutning för Per Johansson

För Europas bästa handbollslag är avgörandets stund här. Per Johansson står mitt i finalspelet – och njuter av situationen.

ANNONS
|

Fyra lag återstår i damernas Champions league. Györ från Ungern, Buducnost från Montenegro, Vardar från Makedonien och Bukarest från Rumänien. Det sistnämnda laget tränas av Per Johansson som förbereder matchgenomgången på hotellet i finalhelgens Budapest när Bohusläningen når honom på fredagen.

Han trivs.

– Jag är enormt tacksam att få vara med här. Vi är regerande mästare och jag lyckas njuta av situationen, säger Johansson som haft ansvaret för CSM Bukarest i en månad.

På lördagen väntar semifinalerna och sedan final eller tredjeprismatch på söndag. Matcher som den Uddevallabördige tränaren värderar högt i karriären.

– Lika tungt som när vi mötte Rumänien i EM-semifinal 2010. Jag har oerhörda minnen från semifinalen, men inte finalen och vet inte varför det är så. Sedan minns jag UVM-finalen mot Danmark 2003 när Jonas Larholm och Kim Andersson spelade med Sverige. Det är det som jag kan jämföra med.

ANNONS

Den erfarenheten är viktig inför helgens tungviktsmatcher. Men i jämförelse med sina spelare ligger Per Johansson i lä. Tolv i truppen var med och vann Champions league förra året.

– Jag är långt ifrån lika rutinerad som mitt lag är, det har en drös av sådana här upplevelser och jag behöver inte förklara vad det innebär för de har redan upplevt det. Vi har det mest rutinerade laget och det är vår största fördel, De andra vet om att vi har vunnit och Vardar har åkt ur i semifinal tre år i rad, berättar Johansson.

Annars är det motståndarna som har pressen på sig. Spelbolagens odds säger fördel Vardar.

– Så ska det vara också då sannolikheten säger att de är knappa favoriter. Jag vet inte om vi lyckas så bra med att lansera oss som underdogs, men vi försöker att göra det.

Helgens matcher sänds i TV3 Sport och Per Johanssons CSM Bukarest med Isabelle Gulldén och Linnea Torstenson i laget spelar den andra semifinalen som startar klockan 17.45.

ANNONS