Fullt blås. Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik dömde i Champions league på söndagen och närmast väntar ett hektiskt schema för Uddevallas handbollsdomare.
Fullt blås. Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik dömde i Champions league på söndagen och närmast väntar ett hektiskt schema för Uddevallas handbollsdomare.

Mirza och Mattias mot slutspelsformen

Spelarna kämpar för att komma i form till slutspelet – domarna likaså. Mattias Wetterwik och Mirza Kurtagic ­siktar mot utslagsfasen i klubbhandbollens finaste turnering.

ANNONS
|

Det svenska domarparet Mattias Wetterwik och Mirza Kurtagic, båda ursprungligen från Uddevalla, var i hetluften under helgen. De dömde Champions league-matchen mellan polska Kielce och ungerska Pick Szeged.

Fjolårsmästarna i Champions league, Kielce, vann matchen på hemmaplan med 28–24 inför 4200 personer.

– En välspelad och bra handbollsmatch som nog var rolig att kolla på. Fantastisk stämning på läktarna, det är alltid fullsatt i Kielce och publiken lever sig med, säger Mattias Wetterwik när han är hemma i Uddevalla igen.

Bland världsstjärnorna i de båda lagen som redan är slutspelsklara finns till exempel svenske Jonas Källman som blev tvåmålsskytt i Pick Szeged och spanske Julen Aguinagalde. Han gjorde åtta mål i hemmalaget som vände och vann matchen i slutskedet

ANNONS

– Vi är väldigt nöjda. Vi tillät en hög nivå där de fick spela tufft men inte fult och fick acceptans för det. Nyckeln är att sätta nivån tidigt och följa den. Vi fick matchen i vår hand och spelarna fick göra upp om den, berättar Wetterwik som tillsammans med Mirza Kurtagic hade ett tufft jobb med att kolla Aguinagaldes brottningsmatcher på linjen.

– Han är en av världens bästa linjespelare och spelar nästan bara anfall. De bygger mycket av sitt spel med att hitta in på linjen. Vi missade nog att han skulle ha haft ett rött kort också, det blev bara en tvåminutare och där kunde vi ha varit kyligare. Ett misstag, säger Wetterwik självkritiskt.

De närmaste fyra veckorna väntar inte mindre än tio matcher i högsta ligan för Uddevallas domarduo. De är rankade som första par i Sverige och när tvåorna Michael Johansson och Jasmin Kliko dras med en skada blir det fler matcher. Något som är bra för att komma upp i slutspelstempo.

– Vi hade ungefär samma schema i februari och det är skönt att ha det nära slutspelet för att ha ångan uppe när allt gäller.

Att växa med uppgiften är det inte bara spelarna som behöver kunna.

ANNONS

– Vi brukar gå in i ett ”slutspelsmode” och äta på samma ställen som en del av uppladdningen. Det är många som lever med tron att vi bara åker och blåser men det är mycket förberedelser som ska göras i det här jobbet, säger Mattias Wetterwik.

Efter matcherna i Handbollsligan har Kurtagic och Wetterwik satt upp nästa delmål. De har dömt många storklubbar som Kiel och Rhein-Neckar Löwen i Champions league – men ännu ingen när turneringen går in i slutspelet.

– Nu var det två slutspelslag som möttes och förhoppningsvis är vi med och konkurrerar om matcherna. Vi har stärkt våra chanser och om det inte blir i år så hoppas vi på nästa år, säger Mattias Wetterwik.

Närmast väntar Malmö-Ricoh och Alingsås-Sävehof i Handbollsligan under den kommande veckan.

ANNONS