Stjärnspelarna kom hem på besök


– Herregud, jag har kramp i munnen av allt skrattande och leende, säger svenska handbollsmästaren Elin Enhörning och pustar ut efter en annorlunda träningskväll.

ANNONS
|

Förra Kroppsspelarna Elin Enhörning och Johanna Bundsen, numera i mästarklubben Sävehof, har just avslutat ett träningspass med Kroppskulturs 04-flickor och leendet på deras läppar stannar kvar när flicklaget, ledare och föräldrar lämnat korridoren och ljudnivån återgått till det normala.

Skratten och avbrottet i den dagliga rutinen kom väl till pass på flera sätt. Egentligen var humöret inte alls på topp på dessa vinnarskallar delux. Söndagens förlust i den viktiga Champions league-matchen mot Esbjerg var illa nog. Att förra lagkamraterna i Sävehof Jenny Alm och Filippa Idéhn fanns på andra sidan gjorde inte saken bättre. Fast att komma hem för en kväll var speciellt och lindrade nog besvikelsen en aning.

ANNONS

Alla som vuxit upp med handboll i Uddevalla har tillbringat en god del av sin ungdom i Sommarhemsskolans gymnastiksal, men efter renoveringen har det som en gång hade det föga smickrande öknamnet ”öststatshallen” blivit en anläggning att vara stolt över.

– Det har blivit så fint, säger de med en mun medan golvet fylls av ett 30-tal tjejer som glatt gav sig på alla övningar och tävlingar som elitspelarna instruerar dem att göra.

Efteråt blir det en frågestund där Elin och Johanna får svara på allt från tröjnummer, hur gamla de är, vilka tränare de hade i Kropps till hur många SM de vunnit. En tjej tittar avslutningsvis skeptiskt på Elin och frågar om man verkligen kan heta Enhörning.

– Haha, ja det har jag gjort i hela mitt liv, säger Elin och skrattar så tårarna trillar och lyfter sedan upp ena vaden – där det förstås finns en tatuerad enhörning – och visar de intresserade tjejerna.

Kvällen går mot sitt slut, men besöket är inte över förrän alla har fått autografer på tröjor och på papper och förstås fått ta bilder med sina idoler.

Var detta början på en framtida tränarkarriär?

– Nja, mig lockar det inte så mycket, säger Elin Enhörning men Johanna Bundsen öppnar för att någon gång i framtiden kanske bli målvaktstränare.

ANNONS

25 och 26 år gamla har de med stor säkerhet långt kvar på sina spelarkarriärer. Siktet är ställt på ännu ett SM-guld och så då Champions league. För Johanna väntar också EM på hemmaplan i december.

För tjejerna som de just tränat är det nog svårt att förstå, men det är egentligen inte så många år sedan som både Johanna och Elin var blyga tjejer som sprang runt i samma hall.

Deras väg till handbollstoppen har gått längs väldigt olika vägar som hittills resulterat i flera SM-guld och för Bundsen även EM-brons och landslagsspel i bland annat OS. Bättre förebilder för unga handbollstjejer är svåra att hitta.

Fakta om Elin och Johanna

Elin Enhörning

Ålder: 26

Position: Mittsexa

Yrke: Studerar till civilingenjör

Längd: 177 cm

Klubbar: Sävehof, Team Eslöv, Kroppskultur

Landskamper: 25U, 15J

Meriter: 3 SM-guld

Johanna Bundsen

Ålder: 25 år

Position: Målvakt

Yrke: Förvaltningsassistent

Längd: 185 cm

Klubbar: Sävehof, Kroppskultur

Landskamper: 43A, 24U, 1J

Meriter: 8 SM-guld, SM-silver samt ett EM-brons

ANNONS