NY LEDNING. På måndagskvällen ledde Stefan Barksten Sävland sin första träning som huvudansvarig för Kroppskulturs herrlag.
NY LEDNING. På måndagskvällen ledde Stefan Barksten Sävland sin första träning som huvudansvarig för Kroppskulturs herrlag.

"Väldigt stimulerande och en kul utmaning"

När Kroppskulturs herrar inledde träningsveckan på måndagskvällen var det för första gången under ledning av ett bekant ansikte - Stefan Barksten Sävland.

ANNONS
|

Barksten Sävland är en rutinerad ledare, såväl på som vid sidan av handbollsplanen - och mycket väl bekant med Kroppskultur.

Han är nästan född in i den grönvita tröjan då flera ur familjen Sävland under lång tid och i olika roller har varit några av stöttepelarna i föreningen. Förutom eget spel har Barksten Sävland framgångsrikt jobbat med ungdomar och i huvudsak då flick- och damhandboll. Han har till exempel varit med att skola och lotsa fram bland andra Elin Enhörning, numera lagkapten i svenska mästarna Sävehof, till elithandbollen. Fram till för någon månad sedan var han dessutom en av tränarna för Torslandas allsvenska damlag.

ANNONS

Han har även yrkesmässig bakgrund som yrkesmilitär och fram till årsskiftet egenföretagare inom ledarskap då han började jobba på Uddevalla kommun som projektledare i sektionen för ensamkommande barn.

Den både breda och spetsiga kompetensen kunskapen kommer förstås väl till pass i uppdraget att ta över Kropps herrar. Ett uppdrag han stolt tog över från och med måndagskvällens träningspass.

– Det är väldigt stimulerande och en kul utmaning, säger han.

Hanteringen av den senaste veckans turbulens kring laget är en av de första uppgifterna när truppen på tisdagskvällen har ett möte med den nya lagledningen.

– När någon försvinner eller tillkommer i en grupp så blir det en stor omställning så det är en utmaning. Försvinner då, som nu, ledaren som har stor påverkan blir det förstås en ännu större förändring.

– Det gäller att enas om var är vi nu och vart ska vi ska samtidigt som jag klargör min filosofi kring hur vi ska ta oss till målet. Killarna tagit ju 15 poäng så vi ska ju fånga upp det som är bra samtidigt som vi får lyfta vad som kan bli ännu bättre. Det handlar om samspel och tydlighet om vem som gör vad och inte minst att skapa ett öppet klimat där vi kan prata om det.

ANNONS

Han är inte ensam om att leda det arbetet och jobbar sedan tidigare gärna med stora ledarstaber.

– Många kan göra lite, men mycket tillsammans. Det är en devis jag tror mycket på.

Därför består lagledningen nu av honom själv, assisterande tränaren Ralf Jansson, Isabell Barksten Sävland som medicinskt ansvarig och materialförvaltaren Lennart Andersson. Tanken är att dessutom komplettera uppställningen med en renodlad lagledare.

– Det är bra ur flera synpunkter. Vi har olika kompetenser och personer fungerar olika bra med olika personer.

Spelmässigt vill han bygga trygghet genom ett bra och aggressivt försvarsspel som ger tryck och lugn i anfallsspelet. Han tycker att spelarnas storlek ger goda förutsättningar för det.

– Jag gillar det jag har sett i en del matcher.

Framåt vill ha se stor bredd och helhet där alla spelare deltar och tar ansvar.

– Sedan måste man göra jobbet med kvalitet och fart även på träningarna. Vi har den trupp vi har. Nu är det full fart framåt och fokus på nästa träning och match. Målet att laget ska ta sig till allsvenskan ligger fast. Hur långt det räcker får vi se, men det är vad vi jobbar mot.

ANNONS