Världsstjärna ska utveckla Dagsholm

Som caddie har hon lärt sig klassiska banor som Augusta i Georgia och skotska St Andrews in i minsta detalj. Nu ska Fanny Sunesson utveckla Dagsholms golfbana i Färgelanda.

ANNONS
|

Ni som kan er golfhistoria vet att Fanny Sunesson är en av sportens svenska världsstjärnor. Mest uppmärksamhet fick hon som caddie åt britten Nick Faldo när han vann British Open 1990. Hon jobbade åt Faldo i knappa 14 år och har sedan dess haft flera arbetsgivare, bland annat svenske Henrik Stenson under fem år.

– Jag lärde mig mycket som jag nu använder mig av i mitt yrke, säger Fanny Sunesson som jobbar med mental coachning, tv-kommentator på C More Golf och är föredragshållare.

Det var på ett föredrag i Vänersborg i januari som hon träffade Niklas Jansson första gången. Niklas är greenkeeper på Dagsholms golfbana i Färgelanda och han fastnade direkt för Fannys kompetens. Framför allt blev han imponerad av hennes historia och att hon gått på alla världens finaste banor.

ANNONS

– Jag gick fram, kramade om henne och sa att jag var imponerad av henne. Hur hon stegat alla banor och kartlagt dessa minutiöst. Det ville jag veta mer om och även ta del av på min bana, säger han.

Under våren har han och Fanny försökt få till en träff på Dagsholm där hon skulle kartlägga banan och komma med förslag på förändringar för att den ska bli så optimal som möjligt. Det har inte varit lätt att få in i schemat, men på onsdagen var det dags för en ordentlig genomgång av banan.

– Mitt första intryck är att det är en bana med potential. Den går att göra mer utmanande för duktiga golfare, men också mer lättspelad för de som är nya, säger Fanny efter en förmiddag där nio hål kartlagts.

Det Niklas Jansson främst ser som något han kan utveckla med Fanny är att optimera klipplinjer, alltså gränsen mellan olika gräslängder på banan.

– Hon kan även komma med förslag på att exempelvis flytta hinder eller träd i banan. Jag tar till mig det och så ser vi var som går att göra, säger Niklas Jansson.

Fanny Sunesson är ofta på resande fot och hinner inte jobba med så många mindre banor i Sverige, men tycker uppdraget på Dagsholm är inspirerande.

ANNONS

– Det är en trevlig bana som inte är så lång. Den är enkel att gå och kul att spela.

Niklas Jansson har fått mycket positiva omdömen gällande banan som han nu ser fram emot att utveckla ännu mer.

– Många säger att layouten är varierande och kul. Vi har jobbat stenhårt och kul att se att banan svarar upp till arbetet. Redan 2015 fick jag höra att den aldrig varit så fin som då.

Fakta: Fanny Sunesson

Ålder: 49 år

Bor: Just nu i Sverige men reser väldigt mycket

Yrke: Mental coach, bandesigner och föredragshållare. Jobbar som mental coach åt exempelvis allsvenska fotbollslaget Kalmar FF. TV-kommentator på Cmore.

Meriter: Gått som caddie åt bland annat britten Nick Faldo (de vann fyra Majors tillsammans) och svenske Henrik Stensson under 19 år.

Största ögonblick i karriären: Segern med Nick Faldo i British Open 1990 och segern i Ryder cup. Även segern i The Players Championship (TPC) 2009 med Henrik Stenson.

Världens vackraste bana: Augusta i Georgia, USA. "Den är i fint skick, vacker med buskar och blommor, ja helt enkelt komplett."

Aktuell: Ska utveckla Dagsholms golfbana i Färgelanda.

ANNONS