Marcel Hirscher firar segern i Schladmings världscupslalom i januari, hans 68:e i VC-seger i karriären.
Marcel Hirscher firar segern i Schladmings världscupslalom i januari, hans 68:e i VC-seger i karriären.

Hirscher: "Kanske gått miste om min frihet"

Han är vår tids Stenmark, fast österrikare. I dag och på söndag stannar det skidtokiga alplandet och följer Marcel Hirschers färd mot nya VM-guld. Kanske för sista gången. Alla de där medaljerna har ju en mindre trevlig baksida.

ANNONS
|

Lindsey Vonn och Aksel Lund Svindal fick de näst intill perfekta sluten på sina långa och framgångsrika karriärer. Efter medaljerna i störtloppen förra helgen hyllades de grundligt och värdigt av en sport de varit annonspelare för i många år.

Det kan bli fler känslosamma avsked i dagarna som kommer.

Frida Hansdotter och André Myhrer har inte avslöjat sina framtidsplaner, men fyllda 33 och 36 gör de knappast några fler mästerskap och den tid närmar sig när den just nu störste av dem alla – kanske den främste genom tiderna – säger tack och hej.

Den dagsaktuella frågan är annars hur mycket sämre världens bäste skidåkare blir av en rejäl förkylning. Marcel Hirscher höll sig mest inomhus i går, men inte stoppar väl hosta och en svullen hals en kanske sista VM-start i storslalom?

ANNONS

Hirscher är snudd på lika överlägsen i vinter som han varit under alla vintrar sedan han vann den alpina världscupen 2012, en titel han försvarat varje år sedan dess och gör så även 2019.

Pappa i höstas

Hirscher har upplevt det mesta inom sporten, vunnit så gott som allt han ställt upp i men har sedan ett halvår funnit något större, viktigare och betydelsefullare än pokaler och titlar. I höstas fick han och hustrun Laura en son.

Är hungern efter mer lika stark som tidigare? Hur mycket har tolv säsongers ständigt flackande mellan tränings- och tävlingsorter tärt på honom? Hemma i Österrike, där han är den i särklass populäraste och mest omtalade idrottsmannen, spekuleras det i att Hirscher kanske bara kör någon säsong till och sedan drar sig undan från den uppmärksamhet han i grunden skyr.

Hirscher valde att inte ställa upp i kombinationen i Åre, i stället stannade han hemma. Delvis för att komma ännu bättre förberedd till dagens storslalom och söndagens slalom (han vann båda i S:t Moritz för två år sedan) men också för att få lugn och ro och tid med familjen.

- Jag måste titta på mina resurser och ställa upp tydliga prioriteringar, slalom och storslalom är mina starkaste discipliner och det är vad jag ska förbereda mig för, sade han till österriska medier inför VM.

ANNONS

Stängde av med familjen

Och lade till:

- Jag måste ta hand om min familj också. Det är det bästa sättet att stänga av, för där finns inget prat om skidåkning, det finns viktigare saker.

Hirscher var två år när han började åka skidor i pappa Ferdinands skidskola hemma i Annaberg. Där, i den lilla orten med 800 invånare, trivs han bäst.

- Det kanske hjälper mig att se skillnaden mellan allt det mediala och alla dem som stöttar mig, kanske inte alltid helt uppriktigt. Jag tror att det verkligen hjälper mig att vara fokuserad och behålla fötterna på jorden efter alla år, säger han i en intervju med SVT.

TT
Fakta: Marcel Hirscher

Född: 2 mars 1989 i Annaberg-Lungötz, Österrike.

Längd: 173 cm.

Familj: Fru Laura och en fem månader gammal son.

Debut i världscupen: 2007.

Starter: 238.

Segrar i världscupen: 68 (32 i slalom, 32 i storslalom, 1 i super-G och 3 i parallellslalom).

Topp-3 i världscupen: 135 gånger.

Vinster i den totala världscupen: 7 gånger (2012–2018).

Grensegrar i världscupen: 10 (5 i slalom, 5 i storslalom).

VM-medaljer: 2013 (Schladming): Guld i slalom och i lag, silver i storslalom. 2015 (Vail/Beaver Creek): Guld i kombination och i lag, silver i storslalom. 2017 (S:t Moritz): Guld i slalom och i storslalom, silver i kombination.

OS-medaljer: 2014 (Sotji): Silver i slalom. 2018 (Pyeongchang): Guld i storslalom och i kombination.

Aktuell: I Åre för att försvara sina VM-guld i storslalom och slalom från 2017.

Fakta: Röster om Marcel Hirscher

- Jag har den största respekt för Hirscher, han är förmodligen den bästa skidåkaren genom tiderna, även om Ingemar Stenmark är min stora hjälte – och fortfarande har fler segrar. Så jag väntar tills Hirscher har mer än 86 segrar tills jag säger att han är den störste. Man får heller inte glömma bort att man ändrade reglerna när Ingemar fortfarande körde för att han inte skulle vinna. Han fick heller inte delta i OS i 1984 för att han hade en proffslicens.

(Kjetil André Aamodt)

- Mot honom skulle jag inte ha haft en chans. Han har allt, stark fysik och en stark skalle. Om han har ett dåligt åk kan han komma tillbaka i andra åket och om han har en dålig tävling blir han inte stressad, kommer tillbaka och vinner nästa.

(Ingemar Stenmark)

- Jag sade till honom efter hans guldmedaljer i OS att det enda som saknas är en seger i störtlopp. Jag sade till honom att han kan vinna, men han svarade att han är rädd om sina knän och vill kunna spela fotboll med sina barn. Det kan jag förstå, men han behöver inte många dagar på långa skidor för att visa att han kan köra fart.

(Kjetil André Aamodt)

- Det är kul att titta på honom. Det är otroligt hur konsekvent han är och hur han lyckas hantera underlagen. Oavsett om det är isigt eller gropigt, kan han alltid anpassa sin teknik.

(Anja Pärson)

ANNONS