Therese Johaug vid pressträffen i Oslo.
Therese Johaug vid pressträffen i Oslo.

Så missade Johaug varningen

I de första intervjuerna sedan dopningsavslöjandet berättar den norska skidstjärnan Therese Johaug om hur hon kunde missa varningen på läppsalvan.

ANNONS
|

För två veckor sedan satt Therese Johaug på en presskonferens och berättade med tårar i ögonen om hur hon hade testats positivt för dopning. Hon sade då att den anabola steroiden clostebol, som fanns i hennes dopningsprov, kom från en salva som hon använt för att läka sina sönderbrända läppar vid landslagslägret i Italien.

Senare framkom det att det fanns en varningssymbol, ordet doping som var överkorsat, på förpackningen. Något som både Johaug och landslagsläkaren Fredrik Bendiksen missat.

- Jag fick förpackningen av Fredrik och tog den med mig upp på rummet där jag kastade förpackningen och bruksanvisningen och använde krämen enligt Fredriks anvisningar. Jag hade fått försäkringar från Fredrik att salvan inte fanns på dopningslistan, säger Johaug till tv-kanalen NRK.

ANNONS

Använde krämen tío dagar

Hon säger att hon inte vet om det fanns någon varningssymbol på förpackningen eftersom hon aldrig tittade på den.

Johaug använde krämen i tio dagar, berättar hon nu. Ytterligare två dagar senare dopningstestades hon. Skidstjärnan förnekar att hon skulle ha kunnat få i sig den förbjudna substansen på något annat sätt än genom läppsalvan.

- Historien är så sann som det går att få den, säger Johaug till nyhetsbyrån NTB.

Johaug säger att hon har haft det "vansinnigt tufft" sedan dopningen avslöjades och att hon vissa dagar tänkt att "jag orkar inte mer".

- Men innerst inne vet jag att det är det här jag brinner för, jag vill tillbaka, säger hon till NRK.

"Fått så mycket kärlek"

Johaug är avstängd i två månader under utredningen. Hon riskerar upp till fyra års avstängning, men mer troligt är att hon får högst två års avstängning. Under utredningstiden får hon inte träna tillsammans med det norska landslaget.

ANNONS

- När landslaget åkte på läger till Val Senales utan att jag var med, det kändes jättekonstigt. Jag har inte missat ett läger där på tio år, säger hon till NRK.

- Nu försöker jag att få till en vardag här hemma och jag försöker träna. Jag har fått ett enormt stöd från det norska folket. Jag har fått så mycket kärlek, som jag värdesätter högt. Tjejerna i laget och hela landslagsledningen har stöttat mig genom den svåra tiden.

Det gäller också familjen, särskilt pojkvännen Nils Jakob Hoff.

- Han har varit enastående. Jag hade inte klarat detta utan honom, säger hon till NTB.

ANNONS

Vill tillbaka senare

28-åringen vill inte kommentera hur hon tänker kring ett möjligt straff, det internationella skidförbundets ordförande Gian-Franco Kasper menar att norskan förtjänar ett hårt straff.

- Det är inte jag som bestämmer sådant. Han får stå för det, säger hon till NTB.

Hon säger att hon nu gör det bästa av de möjligheter hon har.

- Jag ska försöka att göra ett gott jobb för att komma tillbaka senare.

Fakta: Johaugs fall

4 september: Therese Johaug får salvan Trofodermin av norska skidlandslagets läkare Fredrik S Bendiksen för att behandla sina sönderbrända läppar under ett höghöjdsläger i Italien.

16 september: Johaug dopningstestas.

4 oktober: Skidstjärnan informeras av Antidoping Norge att den anabola steroiden clostebol hittats i hennes urinprov.

13 oktober: Dopningsfallet offentliggörs och skakar om hela skidvärlden. Johaug svär sig fri, hävdar att Bendiksen lovat att salvan inte innehöll något dopningsklassat ämne och Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår. Dopningsfallet är det andra som drabbar det norska skidlandslaget på några månader. I somras stängdes Martin Johnsrud Sundby av i två månader för att ha använt en otillåten astmamedicin.

19 oktober: Johaug stängs av under utredning i två månader av Antidoping Norge.

27 oktober: Johaug ställer upp på intervjuer för första gången sedan avslöjandet.

Fakta: Therese Johaug

Född: 25 juni, 1988 (28 år).

Från: Dalsbygda, Norge.

Klubb: Nansen.

Främsta meriter:

+ VM: 7 guld, 3 brons

+ OS: 1 guld, 1 silver, 1 brons

+ Världscupen: 42 segrar, 2 gånger vinnare av den sammanlagda världscupen

I övrigt: Årets kvinnliga idrottare i Norge 2016.

ANNONS