"Det kanske är en chans vi aldrig mer får", säger Malin Bayard Johnsson inför EM-tävlingarna på Ullevi.
"Det kanske är en chans vi aldrig mer får", säger Malin Bayard Johnsson inför EM-tävlingarna på Ullevi.

"Kanske en chans vi aldrig mer får"

Malin Baryard Johnsson lyfter fram både Peder Fredricson och Henrik von Eckermann som tunga svenska medaljhopp i EM. Hennes roll? Hålla sig lite i bakgrunden och bidra till en lagmedalj.

ANNONS
|

Onsdagens tidshoppning är första hindret på vägen mot en svensk framgång. Först sent på fredag kväll avgörs lagtävlingen. Då är tanken att ett fullsatt Ullevi lyfter fram Baryard Johnsson, Fredricson, von Eckermann och Douglas Lindelöw till prispallen.

Baryard Johnsson, som gör sitt sjunde EM, känner av pressen. På hemmaplan ska man leverera. Så är det bara.

- Det är därför vi är här och det kanske är en chans vi aldrig mer får, att få göra ett mästerskap på hemmaplan med ett väldigt starkt lag. Den chansen måste vi ta tillvara på och jag hoppas att alla – inklusive hästarna – är med på det, säger hon bestämt.

ANNONS

Och lägger till:

- Mer press än vi har på oss den här veckan kommer vi nog aldrig att ha, men jag tror att det är positivt för det här gänget. Det är det i alla fall för mig.

"Man får panik"

Hon och stoet Cue Channa gör sitt andra mästerskap.

TT: Hur ser du på er utveckling tillsammans sedan OS förra sommaren?

- Hon har fått mer rutin, det tror jag är jätteviktigt och så har vi lärt känna varandra bättre. Vi har en svag punkt och det är när hon blir lite stressad. Då lämnar hon mig lite och kör sitt eget race.

TT: Vad gör man när det händer?

- Ja, man får panik. Det är rätt jobbigt. Jag får försöka hitta en ny lösning och ändra planen rätt snabbt.

ANNONS

TT: Ett beslut som måste tas lika fort som tiden det tar att knäppa med fingrarna?

- Exakt. Problemet är att det inte går att veta när det händer, men det händer mer och mer sällan och jag hoppas att det inte händer nu.

Störst potential

Efter Corrmint, Butterfly Flip, Actrice och Tornesch är Cue Channa Baryard Johnssons femte mästerskapshäst på seniornivå.

TT: Vem är Cue Channa mest lik?

- Det är jättesvårt att säga. Det hon har är en potential som kanske slår alla andra, hon är psykiskt stark, hon vill verkligen inte riva. De problem vi har ibland är upp till mig att lösa. Hon är den hon är.

TT: Peder Fredricson och Henrik von Eckermann går båda ut med att de siktar på individuella medaljer. Hur ser du på dina möjligheter?

- Jag är lite mer lågmäld där. De två har en jättechans. Peder är allas guldfavorit, men Henrik är inte långt bakom. Han är hungrig som få och hästen (Mary Lou) är galet bra. Jag kommer att vara med i bakgrunden och så ska vi ta den där lagmedaljen och sedan får vi se.

ANNONS

- Allra helst hade jag velat känna att jag kan vinna på söndag men jag är inte riktigt där än. Samtidigt... blir det inga missförstånd mellan mig och henne (Cue Channa) kan vi bli farliga, men på pappret är jag inte där de två är, säger Baryard Johnsson.

TT
Fakta: Malin Baryard Johnsson

Född: 10 april 1975.

Bor: Norrköping.

Klubb: Linköpings Fältrittklubb.

EM-häst: Cue Channa, elvaårigt sto.

Främsta mästerskapsmeriter: OS-silver i lag 2004, VM-silver i lag 2002, EM-silver i lag 2001. Gör sitt sjunde EM sedan debuten i Mannheim 1997. Totalt rider hon sitt 15:e mästerskap (OS, VM, EM).

Aktuell: Rider ut som tvåa i det svenska laget i onsdagens tidshoppning, som är första rundan i lagtävlingen och den individuella tävlingen.

Fakta: Så avgörs EM-hoppningarna

Henrik von Eckermann/Mary Lou, Malin Baryard Johnsson/Cue Channa, Douglas Lindelöw/Zacramento och Peder Fredricson/All In rider för Sverige.

De startar lagtävlingen i just den ordningen.

Programmet:

Onsdag 23 augusti

Tidshoppning, individuellt kval och lag, 08.45–13:30.

Varje rivning kostar fyra sekunders tidstillägg till den totala tiden. Ekipagets tid räknas om till fel. Ekipaget med snabbast tid får noll fel och därefter får ekipagen fel i en stigande skala enligt en speciell beräkningsmodell. Resultatet från tidshoppningen ingår även i lagresultatet.

Så startar svenskarna: 5) Henrik von Eckermann, 26) Malin Baryard Johnsson, 45) Douglas Lindelöw, 68) Peder Fredricson.

Torsdag 24 augusti

160-hoppning, en runda, individuellt kval och lag, 13.30–18.00.

Fel i denna runda läggs till felen som ekipagen har med sig efter första dagen, resultatet räknas både individuellt och för laget.

Fredag 25 augusti

160-hoppning, en runda, individuellt kval och lagfinal, 20.30–00.00.

Öppen för de tio bäst placerade lagen och de 50 bäst placerade individuella ryttarna efter de första två tävlingsdagarna. Fel i denna runda läggs till felen som ryttarna har med sig sedan tidigare. För lagresultatet räknas de tre bästa resultaten i varje runda. Vid en eventuell omhoppning om medaljerna rider alla ryttarna i laget.

Söndag 27 augusti

160-hoppning, två rundor, individuell final, 14.00–16.30.

I första rundan rider de 25 bästa individuella ekipagen efter tre tävlingsdagar. Fel i denna runda läggs till felen som ekipagen har med sig sedan tidigare. Andra rundan är öppen för de återstående tolv bästa individuella ekipagen. Fel i denna runda läggs till felen som ekipagen har med sig sedan tidigare. Om ekipage, efter alla rundor, ligger på lika antal fel på någon av de tre första platserna sker omhoppning om medaljerna.

ANNONS