Luktande fiaskon och svävande svar

Hur luktar ett fiasko? Och vad doftar ett guld? Ingenting förmodligen men likaväl känns båda i hela kroppen. Idrotten berör och då betyder den som mest.

ANNONS
|

Det slogs på trumman. Vi slog på trumman. Hemma-EM för Sverige med en andrarunda och slutspel i Göteborg där 10 av 16 spelare i truppen har fått sin handbollsuppfostran. Visst var det stort. Visst kunde Sverige göra om bedriften från EM 2010 och 2014 då det blev medalj.

När sedan lottningen föll så var den överkomlig. Lägg på succépremiären mot Spanien och hypen var logisk. Sverige kunde gå långt.

Vi hoppades. Vi önsketänkte. Vi drömde glimrande medaljdrömmar. Prestationerna har varit bra i perioder. Emellanåt riktigt bra till och med. Johanna Bundsen har fått ett internationellt genombrott. Publiken har fått nya namn som Blomstrand, Sand och framför allt Lagerqvist att lära sig. Det var många bitar som var positiva trots en förlust mot Slovenien som visade sig bli betydelselös.

ANNONS

Sedan flyttade turneringen till Scandinavium och då kom förlusterna. Mot Nederländerna där Sverige inte fick ordning på motståndarnas snabba anfallsspel. Mot Frankrike där det täta franska försvaret inte gick att forcera. Till sist också mot Tyskland då luften hade gått ur det svenska laget.

Efter den sista matchen frågade jag ”våra” spelare, Kroppsfostrade Johanna Bundsen och Jenny Alm, den snälla varianten av fiaskofrågan: Var det ett misslyckade att bara vinna en match i EM? Svaren var svävande.

Sverige var inte tillräckligt bra för att ta sig längre i slutspelet. Den stora stjärnan Bella Gulldén var bra, men inte sådär bländande som hon kan vara och det hade behövts.

Men var det ett fiasko? Nja, det tycker jag kanske inte och inser att jag också är svävande på den punkten.

Vad som däremot var ett fiasko var Scandinaviums publiksiffror. När Sverige spelade de tre matcherna i Göteborg var det 6102, 5279 och 5031 personer i arenan. Kapaciteten är 12000 och de usla siffrorna kan till stor del förklaras genom biljettpriserna. Den billigaste kategorin kostade 275 kronor. Det blir mycket när tre matcher ska spelas på fem dagar och arrangörerna måste förstå att det var i överkant.

Förresten skrev Aftonbladets Johan Flinck att det ”luktar fiasko” om Sveriges insats i EM. GP:s Eric Hilmersson menar att det var ”väldigt långt från vad man hade tänkt sig”. Döm själva, men jag tror att vi lurade oss med hemmafördelen. Vi drömde för tidigt. Vi hade för höga förväntningar på ett ungt landslag.

ANNONS

Det luktade mycket när det svenska landslaget åkte ur EM. Det doftade egentligen inget vidare alls och vad det betyder vet jag inte. Jag lämnar de svaren svävande.

ANNONS