Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/7
ANNONS ▼

Lyckorna - en riktigt pigg 50-åring

50 är siffran som gäller för Lyckorna golfklubb - det kan alla vara helt hundra på. Framtiden ser också ljus ut då intresset för golf bara ökar.

Dels fyller klubben 50 år, men som enda golfklubb i distriktet ingår Lyckorna också i golfförbundets Vision 50/50 - för en jämställd idrott och 10 000 fler kvinnor som medlemmar i landet.

– Det är jätteviktigt. Nu är tre av sju i styrelsen kvinnor. Jag ser gärna en kvinnlig efterträdare till mig, berättar klubbens ordförande Thomas Egerstad

Egerstad, nu 70, var 21 år när 1968 han blev medlem i klubben. Utvecklingen sedan dess har varit enorm, berättar han.

– Nu är det en sport för vem som helst och inte så dyr som den en gång var.

I början av 70-talet var medlemsantalet 300. Nu finns 1200 i klubben - och ännu finns några av de första medlemmarna kvar. När det gäller 94-årige Jan Stahle är han och golfvännen Torgil Molin fortfarande aktiva spelare på banan där säsongen nu är i full gång.

Kändisar som skådespelaren Sean Connery, racingföraren James Hunt och svenska tungviktsmästaren i boxning Ingemar Johansson är några av de många gäster som slagit ut på banan som genom åren etablerat sig som en omtyckt tävlingsbana. Klubbens mål är också att på sikt att locka till sig nya evenemang.

– Vi har så många ideella krafter som hjälper till så någon junior- eller damtävling är vad vi hoppas på, säger klubbchefen Marcus Jonsson som också berättar att de lovande Skaftösyskonen Marcus och Frida Kinhult ska använda banan för träning när de emellanåt är hemma i Sverige

Bland de egna produkterna som kommit fram under de 50 åren märks Marie Wennersten-Frohm, Helen Andersson-Koch samt bröderna Oscar och Nils Florén. Framtidens stjärnor är också på gång och en av dem som kommit fram ur en bred juniorsatsning heter 16-årige Ludvig Nilsen.

– Bredd- och i viss mån juniorverksamhet är vår inriktning. Vi skulle gärna vilja kunna erbjuda våra juniorer bra träningsmöjligheter hela vägen genom gymnasiet, säger Jonsson.

50 år ung står klubben inför nya kliv i sin utveckling. Högst på agendan - ett byggprojekt som skulle en större verksamhet året runt. Drömmen kan bli verklighet ganska snart. Klubben har projekterat en hall i två plan vid drivingrangen där en våning viks för ungdomsgolfare.

– Ambitionen är att kunna erbjuda de bästa träningsmöjligheterna i Bohuslän, säger han.

I sommar firas de 50 åren mer officiellt, men redan i helgen blir det Golfens dag med massor av aktiviteter.

– Det är en prova-på-dag i hela landet. Vi hoppas att vi kan locka fler att börja spela, säger Marcus Jonsson.

Lyckorna Golfklubb

  • 1200 medlemmar
  • Klubben blev vid bildandet 1967 den 100:e klubben i svenska golfförbundet
  • Bland alla tävlingar som arrangeras märks bland annat junior-SM, Skandinaviska mästerskapet; Pojk-EM och landskamper.
  • Banan ligger på historisk mark där bland annat Karl XII:s likfärd passerade
  • Banrekordet från vit tee är 65
MEST LÄST