Löparfesten firade med rekord

Strandjoggen slog nytt deltagarekord – igen. Men den här gången var det med en förkrossande marginal. "Det har mer än fördubblats på fem år", säger tävlingsledaren Bror Widén.

|

Strandjoggen fortsätter att växa. När löparfesten på Nationaldagen avgjordes för tionde gången i ordningen kom det 767 deltagare.

Det har inte löparfesten varit i närheten av tidigare. Det gamla löd på 535.

– Det är helt otroligt. När jag tittade i morse var det 730 så jag anade att det skulle bli många, säger Bror Widén.

Se bilderna från loppethär.

Initiativtagaren från arrangörsklubben Uddevalla IS har sett loppet etablerat sig sedan starten 2007.

– Det här har verkligen satt sig på nästan tio år, konstaterar en rörd Bror Widén.

Och i år växte det ytterligare med en ny klass där många inte ens var födda när premiärupplagan avgjordes. Distansen var på 870 meter och avverkades ute på Gustafsberg.

Femkilometersklasserna startades traditionsenligt på Riversideängen. Allra först till målgången kom Yared Admasu. Det var andra året i rad som den Etiopienfödde Hällelöparen vann Strandjoggen. I fjol vann han en tät duell före klubbkompisarna Musael Temeshagen och Patrik Andersson. I år var det inte alls lika jämnt. Med tiden 14,56,0 hade Hällelöparen 45 sekunder till godo på fyrfaldige segraren Patrik Andersson som senast vann loppet 2014.

Ändå var Admasu inte nöjd:

– Nej, jag ville verkligen springa snabbare i dag, sa han och skakade på huvudet.

Kanske hade han Mikael Ekvalls banrekord på 14,34 från 2011 i tankarna.

Yared Admasu trivs annars kanske allra bäst på längre distanser och har triumferat på maratonlopp och var 17:e man på Göteborgsvarvet i år. Närmast väntar Karlstad Stadslopp för Hällelöparen

Det gäller också Rebecka Andersson. Strömstadlöparen vann såväl 2009 som 2010 och tog nu en efterlängtad seger i tävlingen som hon sällan missar.

– Jag tror att det bara hänt en gång, spår hon.

Rebeckas segertid blev 19.58,5. Hon vann före Ronja Rungberg, TC Strong By Sweden, med 23 sekunder. Sexfaldige vinnaren Linn Nilsson kom inte till start.