Stjärntränare. Lars Frölander gör här sitt premiärpass, för den här gången, med Uddevalla Sim. Tillsammans med Stefan Nystrand och Sarah Sjöström jobbar han också för att lyfta svensk ungdomssimning i stort.
Stjärntränare. Lars Frölander gör här sitt premiärpass, för den här gången, med Uddevalla Sim. Tillsammans med Stefan Nystrand och Sarah Sjöström jobbar han också för att lyfta svensk ungdomssimning i stort.

Mästaren Frölander på plats i Uddevalla

Lars Frölander är tillbaka i Uddevalla Sim. Nu inleds uppdraget där han ska instruera klubbens ungdomar. – Förhoppningsvis har jag något att ge tillbaka, säger han.

ANNONS
|

För två år sen började Uddevalla Sim stifta bekantskap med Lars Frölander. Fanbäraren från Aten-0S 2004 ställde upp i Uddevalla Swim Open, där han simmade ett uppvisningsmöte med rivalen Stefan Nystrand. Ett besök som ledde till att Frölander följde med som tränare och instruktör när klubben åkte till Ungern på träningsläger och senare också Danmark.

Sen dess har klubben och profilen bibehållit kontakten.

Och nu är han tillbaka – efter vissa bekymmer.

– Resan gick bra fram till att vi fick soppatorsk, men det var inte så långt kvar, som tur var. Bensinmätaren har bara blivit sämre och sämre, det ser ut att vara en halv tank kvar när det inte är någonting kvar. Det är lite frustrerande, säger han med ett leende väl framme i Walkesborgsbadet.

ANNONS

Det första av fyra pass som han ska leda i början av veckan har precis inletts. Från bassängkanten uppmuntrar och instruerar han träningsgruppen av ungdomar.

– Uddevalla är en väldigt fin och mysig stad. Kul att vara tillbaka, säger han.

Varför Uddevalla Sim?

– Dels är det en väldigt framgångsrik klubb med bra organisation och simmare. Jag har känt många från Uddevalla, Dennis (Fredriksson, tidigare klubbchef) framför allt. Det är en klubb som verkligen satsar och har bra koll.

Efter en lång och framgångsrik karriär är det mycket som den flerfaldige OS-medaljören kan bidra med. Men framför allt:

– Att kunna påverka de yngre redan från tidig ålder, dela med mig av viktiga detaljer som de kan bygga vidare på under resten av sin karriär.

Vad är det för detaljer du tänker på?

– Fasta, jätteviktiga, moment som start, vändning och undervattensarbete. Men också andra bitar, som mental träning. Efter 21 år i landslaget så är det klart att jag har mycket erfarenhet att dela med mig av. Förhoppningsvis har jag något att ge tillbaka till våra ungdomar.

Klubbens verksamhetsansvarige Fredrik Larsson är nöjd med Uddevalla Sims tillskott.

– Han har ju varit om en del och har mycket att delge våra simmare. Så många OS-medaljörer finns det inte inom svensk simning. Han är stor.

ANNONS

Frölander kommer att göra regelbundna besök hos klubben en tid framöver.

– Sen får vi se hur det utvecklar sig i framtiden. Vi bestämde att vi skulle ha en provperiod på ett antal månader. Vi får se hur det fungerar runtomkring med till exempel logistiken, som är det största problemet, säger han.

Om klubbens framtid säger mannen som vunnit allt som går att vinna:

– Den ser väldigt ljus ut. En ny bassäng om något år och förutsättningarna för att få fram duktiga simmare blir ännu bättre.

Fakta: Lars Frölander

Ålder: 42

Bor: Årsta, söder om Stockholm

Aktuell: Som instruktör i Uddevalla Sim

Meriter i urval: OS-guld 100 m fjäril (Sydney 2000), dubbla OS-silver 4 x 200 frisim (Barcelona 1992 och Atlanta -96), VM-guld 4 x 200 m frisim (Rom -94), VM-guld 100 m fjäril (Fukuoka -01), tre EM-guld på 100 m fjäril (Sevilla -97, Istanbul -99, Helsingfors -00), Bragdguldet (-00)

Bästa minne från karriären: OS-guldet i Sydney. "Det är det största man kan vinna. Inget kan slå det"

ANNONS