Meraf Bahta frias av dopningsnämnden. Arkivbild.
Meraf Bahta frias av dopningsnämnden. Arkivbild.

Meraf Bahta frias från dopningsanklagelser: "Glädjande besked"

Långdistanslöparen Meraf Bahta frias av dopningsnämnden efter missarna i sin vistelserapportering och är fri att tävla.

ANNONS
|

Dopningsnämnden friar medel- och långdistanslöparen Meraf Bahta från de förseelser i sin vistelserapportering som dopningskommissionen anmält henne för.

– Det är ett glädjande besked som vi fått. Vi har kämpat för att få det här beskedet länge och Meraf är väldigt glad och lättad över det här, säger Christian Persson, ordförande i Hälle IF.

Det finns därmed heller inga restriktioner gällande Meraf Bahtas tränande och tävlande.

"Det är bra att det nu kommit ett beslut från dopningsnämnden och vi kommer att följa ärendet tills dess det är slutligen avgjort. Vi kommer även att fortsätta vårt aktiva antidopingarbete, där de aktivas vistelserapportering är en viktig del", säger Stefan Olsson, generalsekreterare Svensk Friidrott i ett pressmeddelande.

ANNONS

Dopningsnämndens beslut kan överklagas av dopningskommissionen, IAAF och Wada, och detta ska i så fall ske inom tre veckor.

Dopningskommissionen lämnade i november över ärendet till dopningsnämnden, med rekommendationen att stänga av Bahta under ett år. Strax efteråt kom beskedet att Bahta tar en paus från allt tävlande.

Inga ytterligare uppgifter lämnas i ärendet då de omfattas av sekretess. Meraf Bahta önskar att inte uttala sig till medierna innan ärendet är slutligen avgjort. Men i ett uttalande på hennes instagram skriver hon att hon är glad över dagens besked.

Fakta: Bahta-fallet

26 juli: Aftonbladet avslöjar att Meraf Bahta har tre missar i det så kallade vistelserapporteringssystemet inom ett år och misstänks för brott mot dopningsreglerna.

5 augusti: Bahta tillåts springa i EM, säger förbundskapten Karin Torneklint på en presskonferens dagen före första tävlingen.

7 augusti: Bahtas tredje prick i vistelserapporteringssysmet kvarstår, efter beslut av Dopningskommissionens jurister.

8 augusti: Bahta tar EM-brons på 10 000 meter.

11 augusti: Bahta stryker sig från 5 000 meter på EM och reser hem till Sverige.

27 augusti: Bahta meddelar att hon avstår Finnkampen.

20 oktober: Bahta gör comeback och sätter nytt svenskt rekord på 10 kilometer landsväg i en tävling i Norge.

1 november: Bahta nomineras till priset för Årets prestation i landslaget på damsidan.

11 november: Riksidrottsförbundets dopningskommission lämnar vidare ärendet till dopningsnämnden för bestraffning. Dopningskommissionen rekommenderar ett års avstängning för Bahta.

14 november: Bahta tar time out från allt tävlande.

4 januari: Dopningsnämnden friar Bahta.

ANNONS