Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/3
ANNONS ▼

Mikael från Orust vann NM i drifting

Förra året vann han SM och i år tog han hem NM. Nu siktar Mikael Johansson från Orust på Europa.

Sporten drifting handlar kortfattat om att sladda med bilen så snabbt som möjligt. Förra året berättade Bohusläningen om Mikael Johansson från Vindön på Orust och hans satsning på sporten som då tog honom till ett SM-guld. I år har han gått ännu längre och vunnit NM.

– I år har jag mött förare från hela Norden och det fungerar på samma sätt som förra året, bara att konkurrensen är lite hårdare, säger Mikael Johansson till Bohusläningen.

Tävlingen har avgjorts i fyra deltävlingar, två i Norge och två i Sverige. Mikael har haft blandade resultat. I första deltävlingen blev han femma, i den andra tvåa, i den tredje 16:e och i den fjärde och avslutande deltävlingen slutade han fyra. Det räckte så småningom till en total vinst i den jämna serien.

– Det har varit väldigt tight i toppen mellan mig och norrmannen Odd-Helge Helgesta. Han har legat etta ibland och jag ibland, det har svängt väldigt. Han åkte ur tidigare än vad jag gjorde i den sista deltävlingen och det räckte för mig, säger han.

Är du förvånad över att det räckte till seger?

– Jag är förvånad över att jag kunde komma så långt med den bilen jag har. Konkurrenterna har i regel betydligt nyare bilar är jag, säger han.

26-åringen från Orust har kört drifting i åtta år i en bil som är betydligt äldre, en Volvo 242 från 1975. En bil som Mikael och hans team haft under fyra år och utvecklat och byggt.

– Det är en riktig klenod som har fungerat väldigt bra, men varför är svårt att säga, säger Mikael som dock gjorde sin sista tävling i Volvon i samband med NM-avslutningen.

Nu är han och övriga i teamet nämligen i full gång med att bygga en ny bil för framtiden. Då är det meningen att Mikael Johansson ska ge sig ut i Europa och tävla. Vad det är för bil och hur den ska se ut är dock topphemligt.

– Den ska presenteras och visas på Elmia-mässan i Jönköping till påsk så innan dess kan jag inte kommentera någonting, säger MIkael.

För att ta sig ut i Europa krävs det nämligen en mer modern och snabbare bil. Sporten är stor ute i Europa.

– Jag måste gå upp ett steg både i när det gäller kaross och motor för att kunna konkurrera, säger Mikael Johansson.

Men nästa år blir det inget tävlande alls utan då ligger fokus på att köra in den nya bilen och få den konkurrensduglig.

– Ska man ta sikte på Europa måste man göra så för att på sikt kunna vara med och slåss i toppen, säger MIkael Johansson.

MEST LÄST