VINNARE. Hällelöparen Linn Nilsson seger på 3000 meter bidrog till den svenska totalsegern – och uppflyttningen till högsta divisionen i lag-EM.
VINNARE. Hällelöparen Linn Nilsson seger på 3000 meter bidrog till den svenska totalsegern – och uppflyttningen till högsta divisionen i lag-EM.

Nilsson vann när Sverige segrade i EM

Hälletjejen Linn Nilsson tog en viktig seger som bidrog till att Sverige vann lag-EM och nu flyttas upp i högsta divisionen.

ANNONS
|

– Jag körde med sexhundra kvar och hade inte någon koll på vilka som var med. Men jag vann och kände bara att det var skönt, sa en mycket nöjd Linn Nilsson.

Nilsson var placerad på 3000 meter av förbundskapten Karin Torneklint, någon som varken kapten eller adept ångrade.

Linn inledde loppet genom att ta en perfekt plats i fältet och hade som tvåa just utanför ledarens högeraxel uppsikten över vad som hände i loppet.

– Jag tänkte att jag ville ha en bra position långt fram och sen hade jag hoppats på att det skulle bli ganska bra fart i loppet, sa Linn – som fick den typ av lopp som skulle passa henne bäst. Men ska sanningen fram så är Hälle-Nilsson så bra just nu, så det hade nog inte spelat någon roll hur loppet hade gestaltat sig.

ANNONS

– Fast jag hade inte riktigt koll på hur många som var med, men så ropade Johan Wettergren, min coach ”kör” med 600 meter kvar av loppet. Och då gjorde jag det.

Så enkelt var det. Hon vann med tiden 9.08,97.

Vad tänkte du när sprang i mål och var etta?

– Det var bara skönt, även om det såg bra ut inför loppet efter förra helgen, så trodde jag att det skulle bli tufft att vinna. Jag har inte haft några förväntningar inför säsongen, varken tänkt att det kommer fungera eller inte fungera, utan bara att ta det som det kommer och anpassa träningen och tävlingarna därefter.

Linns klubbkamrat Meraf Bahta, tog ansvaret för 1500 meter under avslutningsdagen och inledde lite försiktigt.

– Ja, Johan Wettergren sa ”lägg dig sist”. Det var svårt, men vad ska jag göra, sa Meraf som följde sina order och placerade sig långt bak.

När det blev lite bättre fart längst fram, så blev det snabbt ett utdraget fält, som sedan drogs ihop igen. Då hamnade Meraf i ytterspår.

Det blev också en klunga som Meraf tog ledningen i och därmed också sprängdes fältet. Med sig fick hon bara rumänskan Claudia Bobocea.

ANNONS

– Det var ju egentligen ett lopp som var väldigt långsamt. Men så gick det snabbt på slutet.

Meraf hade greppet med några meter kvar, men Bobocea svarade och pressade sig förbi på bättre fällning över mållinjen. Det skilde bara en hundradel mellan tjejerna. Där segertiden var 4.14,50.

– Nu blir det Diamond League i Paris för mig i nästa lopp. Då går det nog fort hela vägen.

Tidigare Orientlöparen, Matilda Hellqvist numera i Ullevi, sprang 200 meter och var där totaltia med sina 24,49. För att fått plats i finalen så hade det krävts 31/100 snabbare av Matilda. Hon var också med i det svenska laget på 4x400 meter som slutade femma just före Finland.

Sammanlagt så vann Sverige på 320,5 poäng före Finland med 314,5 och Schweiz med 305,5. Dessa tre flyttas nu upp till Super League

Lag-EM

Lag-EM i friidrott ersatte Europacupen 2009. Tolv nationer i respektive division, tre till antalet, representeras i ”enpersonslandslag” i respektive gren där 1 till 12 poäng delas ut.

Tre nationer flyttas upp respektive ner efter varje lagmästerskap som anordnas varje år, med undantag för OS-år.

Sveriges lag-EM-facit:

2017: 1:a i näst högsta divisionen (uppflytt till högsta divisionen)

2015: 10:a i högsta divisionen (nedflytt i till näst högsta divisionen).

2014: 9:a i högsta.

2013: 2:a i nästa högsta (uppflytt).

2011: 12:a i högsta (nedflytt).

2010: 2:a i näst högsta (uppflytt)

2009: 12:a i högsta (nedflytt).

Slutställning

1) Sverige, 320,5 poäng

2) Finland, 314,5 poäng

3) Schweiz, 305,5 poäng

– -------------------------------------

10) Estland, 203 poäng

11) Bulgarien, 193,5 poäng

12) Danmark, 187 poäng

Källa: friidrott.se

ANNONS