Jens Jakobs fick jubla efter att ha blivit segerskytt. Arkivbild.

Ny AIK-vändning gav serieledning

För andra matchen i rad vände AIK underläge till seger i den sista perioden. 2–1-segern borta mot Södertälje i länsderbyt innebär också att laget gick upp i serietopp i hockeyallsvenskan.

|

I onsdags vände AIK 0–1 till 4–1 i sista perioden hemma mot Tingsryd.

Två dagar senare förvandlades 0–1 till 2–1 i derbyt borta mot Södertälje inför 3347 åskådare.

Det gav fjärde raka segern i en hundraprocentig säsongsupptakt.

- Det gäller att inte klappa sig för bröstet utan bara köra på. Vi hade lite flyt i dag och fick enkla mål, sade segerskytten Jens Jakobs till C More.

Märklig sekvens

Jakobs styrde in 2–1 i en snabb spelvändning med fem minuter kvar. Kvitteringen satte Eric Castonguay i början av slutperioden efter en hemmabjudning.

En annan av matchhjältarna var målvakten Erik Källgren som tog 25 av 26 skott. Hampus Olsson blev ende målskytt för ett Södertälje som fick spela fem mot tre vid två tillfällen, sammanlagt i 3.17, utan att kunna göra mål.

Den oförmågan ledde till att Södertälje nu förlorat sina fyra första matcher.

En märklig spelsekvens inträffade i slutet av första perioden när hemmalagets Fredric Weigel trodde att han gjort 2–0 i numerärt överläge. Han kramades om av två lagkamrater nere i ena hörnet av AIK-zonen, men domaren hade inte signalerat för mål – pucken låg fortfarande på mållinjen – och gästerna kontrade tre mot en, men missade läget.

Modo kan passera

Björklöven tog sin tredje seger på fyra matcher, 3–1 borta mot nykomlingen Troja/Ljungby, och Timrå gjorde samma sak via en straffvinst borta mot Tingsryd, 3–2, sedan Jakob Olofsson avgjort.

AIK leder serien tre poäng före Modo, som dock kan gå om på bättre målskillnad om laget tar en trepoängare i toppmötet mot seriefavoriten Leksand på lördagen.