Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/3
ANNONS ▼

Oliver från Uddevalla en vinnare i spåren

I många år var handbollen Uddevallakillen Oliver Olssons idrott, men nu är han en vinnare i skidspåren.

När Vasaloppsveckan genomfördes tävlande han i det vinnande laget i försvarsmaktens långloppstävling i öppet spår mellan Sälen och Mora.

– Jag har alltid åkt skidor, men då har det varit för skojs skull, säger 22-årige Oliver Olsson.

Han har det i generna. Pappa Björn är en av traktens mer meriterade åkare och med en stuga i fjällen har Oliver stått på skidor sedan så långt han kan minnas, men det är i försvaret som han utvecklats till framgångsrik åkare. Numera är han anställd som fältarbetsdykare vid regementet Ing 2 i småländska Eksjö där han också hittat andra som gillar att träna.

I höstas föddes idén om att tävla och efter hård träning och noggranna förberedelser under ledning av kollegan och trefaldige Vasaloppsvinnaren Oskar Svärd som är chef på regementets idrottsavdelning.

För några veckor sedan reste sju åkare från Ing 2 till Dalarna för att köra måndagens öppna spår tillsammans med 400 andra i försvarsmakten. Det gick minst sagt bra, trots tuffa förhållanden med både regn och snö. Oskar Svärd var inte oväntat själv först över mållinjen, medan lagkamraterna Oliver Olsson och Joel Melkersson gick i mål som nia och tia. Olsson och Melkersson blev också tvåa i sina respektive klasser. I lagtävlingen räknades de tre bästa tiderna vilket innebar att Svärd, Olsson och Melkersson var hela 26 minuter före nästa lag.

Oliver Olsson understryker erfarne Vasaloppsvinnaren Svärds betydelse.

– Han har så mycket kunskap som och så har vi stöttat varandra, säger han.

Laget har dessutom tävlat i försvarsmaktsmästerskapen i Luleå där laget tog guld på 15 kilometer och i skidskytte. De tog även silver i skidpatrulltävlan.

– Framförallt var det kul att slå förbanden från Norrland som ju har helt andra förutsättningar att förbereda sig och brukar vinna, säger Oskar Svärd till Smålandstidningen.

MEST LÄST