Hårt defensivt arbete har blivit Kalle Olssons signum de senaste två säsongerna. Något som lär bli betydelsefullt i slutspelet.
Hårt defensivt arbete har blivit Kalle Olssons signum de senaste två säsongerna. Något som lär bli betydelsefullt i slutspelet.

Olssons hårda slit har gett resultat

På fredag inleds slutspelet för Örebro med Kalle Olsson från Munkedal som en av nyckelspelarna. Ett på förhand närmast osannolikt scenario. Laget är SHL:s stora överraskning den här säsongen, och Olsson har gått från petad till en av ligans bästa defensiva forwards.

ANNONS
|

Först skadad och sedan petad till allsvenska Vita Hästen. Kalle Olsson från Munkedal kunde knappast ha fått en sämre start på SHL-säsongen.

– Egentligen kändes det bra hela försäsongen. Men det blev en tuff start med skadan. Laget spelade bra och vann flera matcher när jag var borta. Därför fanns det ingen plats för mig när jag kom tillbaka, och jag blev utlånad, säger han.

Men Olsson hade inte för avsikt att stanna kvar i allsvenskan. Efter blott tre matcher fick han chansen i Örebro igen, och det blev succé direkt. Han stod för ett mål och en assist i matchen, borta mot Luleå. Därefter har hans plats i laget varit odiskutabel, men inte på grund av en stark poängproduktion.

ANNONS

Kalle Olsson har de senaste två säsongerna tagit ett stort defensivt ansvar, och har inför årets slutspel utvecklats till en av SHL:s bästa spelare i boxplay. En roll som han trivs väldigt bra med, men som oftast inte belönas på samma sätt som en skyttekung eller storspelande målvakt.

– Det tar lite längre tid att få uppmärksamhet för defensivt slit. Jag har väl fått kämpa till mig förtroende, samtidigt som jag fått mycket beröm av lagkompisarna. Det uppskattas ju om vi går in och täcker skott i ett boxplay när vi leder med 1–0 i slutet av matchen.

Tillsammans med centern Anders Eriksson och rutinerade lagkaptenen Brian Willsie bildar Kalle Olsson en fruktad kedja som är tung att möta.

– Vår uppgift är för det mesta att ta bort motståndarnas bästakedja. Inte minst på hemmaplan, där vi får byta sist och därmed kan anpassa efter bortalagets kedja. Det handlar mycket om att ge dem sämsta läget

Och det lär bli mycket spel även i det stundande slutspelet, där Örebro överraskande tog en direktplats genom att bli sexa i seriespelet. I fjol fick laget kvala för att hänga kvar i SHL. På fredag inleds kvartsfinalserien mot Växjö.

– Det ska bli jäkligt kul. Jag har inte spelat slutspel tidigare, men jag tror på mer fysiskt spel, hårt jobb och gnabb. Det blir nog inte så mycket finspel.

ANNONS

Det låter som att det kan passa dig?

– Ja, jag hoppas det.

Vad tror du om era chanser?

– Jag tror att vi kan gå långt, minst till semifinal. Vi har inget att förlora, men får inte vara för nöjda med säsongen. Nu går vi givetvis för att vinna.

ANNONS