OS-medaljör inspirerade under tjejhockeyns dag i Munkedal

Hon har vunnit OS-silver och gjort 265 landskamper för Sverige. I lördags – under tjejhockeyns dag – kom Maria Rooth till Munkedal.
– Ishockey är en väldigt mansdominerad idrott där tjejerna också måste få ta plats, säger hon.

ANNONS

I lördags var det dags för tjejhockeyns dag. I Skogsvallens ishall samlades totalt 18 spelare från Lions, Uddevalla, Rönnäng och hemmaföreningen Munkedal.

Under den fullspäckade dagen genomfördes två träningspass och däremellan hölls en föreläsning av ingen mindre än Maria Rooth. Den tidigare landslagsspelaren som vann OS-silver med Sverige i Turin 2006 och som 2014 blev den första svenska kvinnliga spelaren att väljas in i internationella ishockeyförbundets Hall of fame.

– Jag kom till Munkedal för att försöka motivera unga hockeytjejer att fortsätta spela. Det är inte alltid det lättaste att spela ishockey i en mansdominerande idrott. Jag ville förklara för tjejerna att om jag kunde, så kan de också, säger Maria Rooth.

ANNONS

Oavsett vilken ishall hon besöker i Sverige så slås Maria Rooth av att tjejer älskar att spela ishockey.

– Det är så himla härligt att träffa spelare som vill samma sak som jag: att spela ishockey.

På vilka sätt är tjejhockeyns dag viktig?

– På många olika sätt. Men framför allt för att ishockey har varit en väldigt mansdominerad idrott där tjejerna också måste få ta plats. Jag vill att blicken ska vändas till att ishockey ska bli en sport för alla.

Hon utvecklar:

– Vi måste göra allt vi kan för att tjejhockey in ska vara ett undantag. För att ishockeyn ska växa måste klubbarna göra sporten till allas.

Vilka är dina viktigaste råd till hockeytjejer?

– Att de ska tro på sig själva och att tjejer ska stå på sig för att få utöva den idrott de vill.

Hur ser du på damhockeyns framtid?

– Den är ljus. Ska klubbarna, i framtiden, få sponsorer och pengarna måste de se till att ishockey är en sport för alla. Annars tror jag att företagen kommer att vända vår idrott ryggen.

Munkedals BK kunde blicka tillbaka på en heldag full av ishockey och gemenskap.

– Tjejhockeyns dag betyder jättemycket för oss i distriktet. Spelarna behöver inspireras och lära känna varandra. För tjejer handlar idrottandet jättemycket om gemenskap. Något som jag tycker att vi hade mycket av under dagen. Det var många som inte träffat varandra tidigare som lärde känna varandra, säger Emmie Niklasson, tränare i Munkedals BK.

ANNONS

Maria Rooth:

Från: Ängelholm

Ålder: 39 år

Landskamper/mål: 265/105

Meriter: OS-silver 2006, OS-brons 2002, fyra SM-guld

Övrigt: Slutade spelade ishockey 2010. I dag är hon bland annat föreläsare och expertkommentator för SVT.

ANNONS