Sverige blev sexa i VM-finalen på 4x100 meter fritt.
Sverige blev sexa i VM-finalen på 4x100 meter fritt. Bild: Jessica Gow/TT

Frisimslaget hoppas på OS-biljett

OS-platsen var fokus nummer ett. Efter sjätteplatsen i VM-finalen hoppas frisimslaget ha grejat biljetten till Tokyo nästa år. Jag tycker vi förtjänar en plats i OS, sade Michelle Coleman.

ANNONS

Det svenska frisimslaget tog sig till final med tredje bästa tid och såg en medaljchans.

Men när de stora lagen hade bytt in alla sina superstjärnor var svenskorna chanslösa.

Kvartetten Sarah Sjöström (52,23), Michelle Coleman (53,88), Louise Hansson (54,33) och bröstsimsspecialisten Sophie Hansson (55,89) låg på medaljplats i två sträckor – Sjöström tog svenskorna upp i ledning med ett kanonlopp – men sedan föll laget tillbaka.

Sluttiden 3.36,33 var tre tiondelar långsammare än i försöken.

Det skiljde 4,5 sekunder till bronslaget Kanada. Australiens stjärnspäckade lag vann på mästerskapsrekordet 3.30,21 och var 81 hundradelar före rivalen USA.

"En självklarhet"

Det svenska laget hade klarat OS-kvalgränsen redan med sin finalplats bland de åtta bästa eftersom de tolv första får en plats. Sveriges olympiska kommitté (SOK) har egna uttagningskriterier där ett lag ska ha chansen att bli topp åtta. Med sjätteplatsen i finalen borde OS-biljetten vara grejad.

ANNONS

-Då hoppas jag de ser det som en självklarhet att skicka det här laget. Det har ju mycket potential också. Vi hade en bröstsimmare på fjärdesträckan, ett år till med frisim så kanske det kan bli ett helt annat utgångsläge, sade Coleman om Sophie Hansson.

Inbytt i finalen

Sophie Hansson är ju bröstsimstalang, men fick chansen i finalen då hon efter sin flytt till college i USA, North Carolina State College, även börjat simma frisimslagkapper. Hon fick i finalen ersätta VM-debutanten Hanna Eriksson och var två tiondelar snabbare.

-Bröstsim kommer alltid att vara det jag fokuserar på, men det här året har jag laborerat med att träna frisim och jag tror det är en hållbar idé, sade Sophie Hansson.

-Det var tufft, speciellt mot de tjejer jag simmade mot. Jag hamnade mot de tuffaste man kan möta. Det var vågigt och ovant, men jag lärde mig mycket av det. Får jag träna på det ett år till tror jag att jag kan simma snabbare.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs att SOK:s uttagningskriterier är chans på topp sex.

Göran Sundberg/TT

ANNONS