Parhästar. Per Johansson (till höger) och Niklas Jarelind ska kommentera omkring 25 VM-matcher tillsammans.
Parhästar. Per Johansson (till höger) och Niklas Jarelind ska kommentera omkring 25 VM-matcher tillsammans.

Profilen i toppform inför VM

Nog för att Mikael Appelgren har många VM-matcher att ladda för - men det finns en uddevallaprofil som är ännu värre. Per Johansson ska kommentera omkring 25 matcher på plats. – Jag är i fin form, säger han.

ANNONS
|

Bohusläningen får en pratstund med Per Johansson strax innan VM-premiären i Paris mellan Brasilien och Frankrike. Johansson är redan i Paris och handbolls-VM där han ska kommentera omkring 25 matcher tillsammans med kollegan Niklas Jarelind.

– Vi har fått inleda med de tre förberedelsematcherna mot Norge och Chile så jag är inte ringrostig. Det är som att lära sig cykla, har man väl gjort det så, säger Per Johansson som kommenterat tre mästerskap för Discovery som sänder årets mästerskap i bland annat Kanal 5, Kanal 9 samt Eurosport.

Förutom samtliga Sveriges matcher ska han också kommentera andra matcher. Totalt blir det omkring 25. Han börjar i Paris, flyttar sedan dit Sverige spelar om de går vidare för att återkomma till Paris för semifinal och final-

ANNONS

Det är många namn och mycket statistik att plugga in. Men det är ingenting som skrämmer handbollsprofessorn Per Johansson som ser som en självklarhet att vara ordentligt påläst.

– Det är vad de betalar mig för helt enkelt, säger han.

När detta skrivs har Per redan kommenterat Frankrikes inledningsmatch mot Brasilien (31–16). Premiär för Sverige blir det i Paris på fredag kväll mot Bahrain. Därefter väntar Argentina, Danmark, Qatar och Egypten. Allt annat än avancemang skulle förvåna Per även om han säger att den svenska formen är oklar.

– Sverige är inne i en naturlig generationsväxling och svårt att bedöma. Det finns många lag man kan snubbla på och man bör komma tvåa i gruppen för att slippa lag som Tyskland och Kroatien redan i åttondelsfinalen, säger han.

Han säger att det är många lag som kan överraska och som Sverige kan få tufft med.

– Det finns 20 lag som man definitivt kan gå på pumpen mot, men det är en kul utveckling för handbollen.

Utifrån det han sett hittills av det svenska laget konstaterar han att Sverige har ett anfallspel som inte funnits på väldigt länge i den miljön. Framför allt är det skyttet som imponerar.

– Sverige är skyttestarkt med Simon Jeppsson, Lukas Nilsson och Johan Jacobsson som vänsternior. Det är en stor skillnad jämfört med tidigare.

ANNONS

Målvakterna Mikael Appelgren och Andreas Pallicka håller alla dagar i veckan, enligt Per som däremot är mer orolig för försvarsspelet som han tycker är ett frågetecken. I mittförsvaret finns mest linjespelare vilket är ett handikapp när man ska kontra exempelvis.

– Det finns många envägsspelare vilket gör att det blir extra många byten anfall-försvar. Spelare som Lukas Nilsson och Simon Jeppsson är inte tillräckligt bra bakåt helt enkelt. Det handlar om vilka man byter och hur man gör det, säger han.

Per Johansson säger, som sagt, att han räknar med att Sverige går vidare från gruppen. Bahrein, Qatar och Egypten borde vara enkla matcher.

– Argentina är däremot ett lurigt gäng, säger han.

Vad gäller Kroppsfostrade målvakten Mikael Appelgren är Per Johansson oerhört imponerad över hans utveckling.

– Han var okey förra året men i år är han bland de bästa i tyska ligan med en grym fysik som han verkligen använder.

Appelgren delar målvaktssysslan med Andreas Pallicka men får, i detta mästerskapet, ta mer ansvar när Mattias Andersson lagt av.

– Jag tror i och för sig de kommer att köra runt på två målvakter, men Appelgren är i en perfekt ålder och har en enorm potential. Han kommer att vara topp tre i världen snart. Det skott han släpper in är han nästan på allihop.

ANNONS

Fakta: Per Johansson

Ålder: 45 år

Bor: I Kungälv och Hunnebostrand

Meriter: Som förbundskapten coachade han fram det svenska landslaget till EM-silver 2010 i Norge/Danmark. Något som ledde till att han då blev "Årets ledare" på Idrottsgalan.

Aktuell: Kommenterar VM i handboll på plats tillsammans med Niklas Jarelind. Han jobbar för Discovery Network som sänder mästerskapet bland annat i Kanal 5, Kanal 9 och Eurosport.

ANNONS