Representanter från flera ryska idrotter, så som skridsko, ishockey och konståkning, fanns på plats för att rösta under tisdagens möte med Rysslands olympiska kommitté.
Representanter från flera ryska idrotter, så som skridsko, ishockey och konståkning, fanns på plats för att rösta under tisdagens möte med Rysslands olympiska kommitté.

Ryskt ja till OS-deltagande: "Tack och lov"

Räkna med ryska deltagare i OS. Den ryska OS-familjen, liksom Kreml, ger sin välsignelse till idrottare som vill tävla under neutral flagg.

ANNONS
|

Beslutet på tisdagens kongress var enhälligt, säger den ryska OS-basen Alexander Zjukov. Rysslands olympiska kommitté (ROK) kommer att stå bakom alla ryska idrottare som vill tävla i OS i februari under neutral flagg.

- Uppfattningen var att alla våra idrottare borde åka till Sydkorea för att tävla och för att vinna, säger Zjukov.

Detta efter att Internationella olympiska kommittén (IOK) förra veckan stängde av Ryssland som nation från OS då man anser sig ha bevis för systematisk manipulation av antidopningssystemet under Sotjispelen 2014.

ANNONS

Putin står bakom

Både individuella idrottare och lag kan dock få tävla i Pyeongchang under OS-flagg som OAR (Olympic Athlete from Russia) om de uppfyller vissa villkor, bland annat att de aldrig tidigare har dömts för dopningsbrott.

De enskilda idrottarna kommer att få en inbjudan från IOK, men det är den ryska olympiska kommittén som tar ut trupperna till de ryska lagen.

- Jag tror att IOK kommer att se till att de bästa ryska idrottarna får inbjudningar, så att till exempel vårt hockeylag består av de bästa spelarna, säger Alexander Zjukov.

Rysslands president Vladimir Putin sade redan förra veckan att han stöttar de idrottare som vill ställa upp i spelen, och han står även bakom ROK:s beslut.

Men både Putin och Zjukov har hela tiden dementerat anklagelserna om systematiskt fusk. Den senare säger att man till slut bestämde sig för att acceptera IOK:s beslut för att inte riskera hårdare sanktioner.

25 avstängda

- Det är oacceptabelt att frånta idrottare rätten att representera sitt land. I mina ögon bryter det inte bara mot den olympiska koden utan även mot mänskliga rättigheter, säger ROK-ordföranden.

ANNONS

Hittills har 33 ryska idrottare stängts av på livstid från OS för dopningsbrott under Sotji-spelen 2014. Samtliga har överklagat till idrottens skiljedomstol Cas.

Ryssland kommer att skicka en delegation till Schweiz på fredag för att diskutera detaljer med IOK. Det gäller bland annat hur de neutrala OS-kläderna ska se ut, och huruvida idrottarna får bära den ryska flaggans färger.

TT-Reuters-AP
Fakta: Ryska dopningsskandalen

33 ryska olympier har stängts av från OS på livstid. Ryssland har hittills tvingats lämna tillbaka 15 medaljer, varav sex guld, från Sotji 2014.

Den utbredda ryska dopningshärvan kom först upp till ytan inom friidrotten 2014. 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som har jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen, vittnade om dopning och korruption inom rysk friidrott i en tysk tv-dokumentär. Internationella antidopningsbyrån Wada startade en oberoende utredning som juristen Richard McLaren fick i uppgift att hålla i.

En annan visselblåsare, Grigorij Rodtjenkov, tidigare chef för dopningslaboratoriet i Moskva, spelade en avgörande roll. Han erkände hur han själv förstört tusentals dopningsprov och vittnade om hur man, med hjälp av ryska säkerhetstjänsten, bytte ut officiella dopningsprov mot andra prover i Sotji-OS. Senare, under vintern 2017, stängde IOK av bland annat OS-guldmedaljören Alexander Legkov på livstid. Inte för att hans dopningsprov varit positiva, utan på grund av indicier som att skrapmärken på provrören visar hur de förseglade dopningsproven öppnats.

McLarens rapport släpptes i två delar 2016 och blev grunden till de två utredningar som IOK senare kom att starta. Den första delen, i juli, visade hur rysk dopning beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015. Wada stängde av Rysslands antidopningsbyrå Rusada och dopningslaboratoriet i Moskva. Röster höjdes för rysk uteslutning i sommar-OS i Rio men IOK valde en annan linje och överlät i stället till varje idrott att ta beslut. 271 ryska idrottare fick vara med, 118 stoppades, bland annat friidrottarna – en avstängning som kvarstår.

McLarens andra del av rapporten kom i december 2016 och visade hur tusentals ryska idrottare i 30 olika sporter var inblandade i eller gynnades av den ryska mörkläggningen.

Med McLaren-rapporten som underlag startade IOK två utredningar, uppkallade efter sina respektive utredningsledare: Oswaldkommissionen skulle hantera enskilda fall och Schmidkommissionen skulle komma fram till om Ryssland ska få delta i OS eller inte.

Flera av de avstängda ryska åkarna har kallat straffen för en skandal och merparten av dem har överklagat till Idrottens skiljedomstol Cas.

ANNONS