Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

Så ska sportkrockarna för unga bli färre

Många idrottande barn och deras föräldrar har upplevt hur krocken mellan fotboll och inomhusidrott ställer till problem. Nu ska det bli enklare.

ANNONS
|

I ett samverkansprojekt mellan fem distriktsförbund inom lagidrott har en samsyn vuxit fram. Resultatet lanseras på fredag.

Initiativtagaren, Stefan Herre Eriksson, som är ordförande för Bohusläns fotbollförbund berättar:

– Det är fantastiskt. Det har varit många mycket positiva diskussioner under ledning av idrottens studieförbund, Sisu.

En av grundstenarna är att de olika förbunden enats om att gemensamt arbeta och ta ansvar for att barn och ungdomar till och med 16 års ålder ska kunna hålla på med fler idrotter samtidigt. Det ska ske genom att förbunden så långt möjligt ska organisera sin verksamhet med detta i åtanke.

I riktlinjerna som förbunden enats om framgår att ungdomarna spelar klart en tävlingssäsong innan nästa påbörjas.

ANNONS

Varje idrott får erbjuda träningar året om, men utanför högsäsong är dessa främst inriktade mot de som valt att utöva en idrott. Förbunden vill därmed få bort krav och förväntningar att de som vill vara med i två idrotter också måste träna under lågsäsong.

När det gäller cuper och träningar ges förtur till idrotter som befinner sig i högsäsong. Förbunden vill för detta också uppmuntra till kommunikation mellan de olika idrotternas ledare och så långt möjligt undvika krockar. Enligt överenskommelsen ska ledarna uppmuntra till att välja högsäsongsträningen i första hand.

Förbunden har också enats om en prioriteringsordning när det gäller om den unga idrottaren behöver vägledning.

I arbetet har förbunden enats om att god kommunikation är grunden i riktlinjerna vilket också ska förankras genom förbundens ledarutbildningar. På samma sätt ska respektive förening informera de ungas föräldrar.

Enligt det styrdokument som utarbetats ska förbunden träffas två gånger om året för uppföljning under ledning av Västra Götalands idrottsförbund.

Samverkansprojektet

Följande distriktsförbund deltar: Handbollförbundet Väst, Bohusläns fotbollförbund, Dalslands fotbollförbund, Bohuslän-Dals Ishockeyförbund och Bohuslän-Dals innebandyförbund.

Förbunden har enats om följande högsäsonger:

Handboll: oktober–mars

Fotboll: april–september

Futsal: oktober–mars

Ishockey: oktober–mars

Innebandy: oktober–mars

ANNONS