Sarah och Meraf satte glans på galan

Sarah Sjöström och Meraf Bahta är två av Sveriges absolut största stjärnor för tillfället. Båda fanns på plats vid torsdagens idrottsgala. Passande nog fick Sjöström dela ut folkets pris till simningen när Gulliver Koch utropades som vinnare.

ANNONS
|

Det började alarmerande för den sjätte idrottsgalan i Grottan på Carlia. Bokstavligen. Även om tajmingen till när gästerna skulle sätta sig till bords var rätt, visade det sig vara brandlarmet som hade utlösts av en ugn i köket.

– Det var inte en signal för att ni skulle sätta er vid borden, även om det kanske kunde verka så, sa kvällens konferencier Jessica Barck.

Istället blev det startskottet på en trevlig gala där stjärnorna stod i centrum.

Simningen var lite av ett tema då Sarah Sjöström var hedersgäst och simmare från Uddevalla elitidrottsgymnasium hade bjudits in till galan.

– Jag fick förfrågan av Dennis Fredriksson, som är gammal landslagstränare, och det kändes som en kul grej att ställa upp på, sa Sjöström strax innan kvällens program drog igång.

ANNONS

Senare blev hon intervjuad på scen av Bohusläningens sportchef Karin Carlsson och levererade några redan klassiska citat, precis som hon brukar.

Sjöström berättade bland annat att hon började simma när hon gick i tredje klass och att hon då anslöt direkt till en träningsgrupp, i stället för att, som de flesta andra, ta vägen om en simskola först.

– Så du har inte tagit baddaren och simborgarmärket? frågade Karin Carlsson.

– Nej, jag tog EM-guld i stället, replikerade Sjöström blixtsnabbt.

Ja, redan som 14-åring fick hon kliva högst upp på pallen i ett stort internationellt mästerskap, och året efter slog hon världsrekord. Sedan följde ett koppel av mästerskapsmedaljer – 12 stycken i VM och EM – och ytterligare världsrekord. Ibland får man påminna sig om att Sarah Sjöström är född 1993.

– Jag hade simningen naturligt i mig från början. Det är inte så komplicerat när jag går ut på en tävling, jag bara gör det. Min inställning är nog en annan anledning till att det gått så bra. Jag är stark mentalt och vet vad jag ska göra när jag ställer mig på startpallen. Visst är jag nervös ibland, men då brukar det nästan gå bättre, sa hon.

Därefter fick hon sällskap på scen av kommunalrådet Ingemar Samuelsson och Patric Westdahl, styrelseordförande i Uddevalla näringsliv, för att dela ut folkets pris, det enda där vinnaren på förhand inte var underrättad. Priset är Uddevallas svar på Jerringpriset, som Sarah Sjöström fick motta vid Idrottsgalan i Globen tidigare i år.

ANNONS

Och med tanke på prisutdelaren blev det "rätt" idrott som vann när Uddevalla Sims Gulliver Koch dök upp på projektorduken. Bröstsimspecialisten Koch stod för fina prestationer på SM, tog flera GP-segrar under året och blev även uttagen i Svenska simförbundets utmanarprogram.

Koch befinner sig dock på träningsläger och fanns inte på plats vid galan på torsdagskvällen. En annan Uddevallasimmare, Frida Andersson, fick ta emot priset i hans ställe.

Galans andra stora vinnare var Meraf Bahta, som fick ta emot Bohusläningens guldmedalj. Något som offentliggjordes vid årsskiftet.

Efter att ha missat större delen av inomhussäongen på grund av en skadad fot känner hon sig nu bättre och vill satsa för fullt mot VM. När hon intervjuades på scen fick hon frågan om hur det känns inför året.

– Det var tråkigt att missa inomhus-EM men jag ville inte riskera något inför VM. Nu ska jag träna hårt inför mitt stora mål, sa hon.

Men inte heller den här gången gick det att få något svar på vilken distans – 1 500 eller 5 000 meter – hon satsar på.

– Vi får se hur det går på träningen och vilken som känns bäst. Jag gillar 1 500 mest, men där är det väldigt tuff konkurrens på ett VM.

ANNONS

Här är pristagarna:

Folkets pris: Gulliver Koch, Uddevalla Sim

Bohusläningens guldmedalj: Meraf Bahta, Hälle IF

Årets eldsjäl: Molle Robertsson, GF Kroppskultur

Årets ledare: Tor-Arne Fredheim, Ljungskile SK

Årets unga ledare: Emma Pakki, Ljungskile segelsällskap

Årets handikappidrottare: Glenn Johansson, IK Oddevold Grunden och Det okända landslaget

Folkets pris: Gulliver Koch, Uddevalla Sim

Bohusläningens guldmedalj: Meraf Bahta, Hälle IF

Årets eldsjäl: Molle Robertsson, GF Kroppskultur

Årets ledare: Tor-Arne Fredheim, Ljungskile SK

Årets unga ledare: Emma Pakki, Ljungskile segelsällskap

Årets handikappidrottare: Glenn Johansson, IK Oddevold Grunden och Det okända landslaget

Förrätt: Skagencheesecake på kavring med dillgelé, sallad på marinerade blåmusslor samt varmrökt laxmousse.

Huvudrätt: Långbakad högrev från USA, serveras med tryffelsås, spetskål och sidfläsk kokt i vinäger samt pommes rissole.

Dessert: Mjölkchokladmousse med minimaränger, saltrostade mandlar och kolasås.

ANNONS