Satsar. Annelie Högberg (S), Thomas Franzén, SISU och kommunalrådet Evy Gahnström är överens om idrottens betydelse för integrationen.
Satsar. Annelie Högberg (S), Thomas Franzén, SISU och kommunalrådet Evy Gahnström är överens om idrottens betydelse för integrationen.

Satsar miljoner på idrott och integration

Idrotten spelar en viktig roll när det gäller integration. Nu satsar Uddevalla kommun 1,5 miljoner kronor på tre år i ett projekt tillsammans med SISU. – Idrotten är viktig på så många sätt, säger kommunalrådet Evy Gahnström (V).

|

Att idrotten har en viktig roll för i integrationen visar det faktum att regeringen sedan tidigare anslagit 64 miljoner kronor som stöd till idrottsrörelsens arbete med nyanlända. Nu går kommunstyrelsen i Uddevalla samma väg och beviljar de 1,5 miljoner kronorna som SISU Idrottsutbildarna ansökt om.

– Idrotten har en viktig roll när det gäller fostran och att lösa konflikter. Många barn och ungdomar får kontakt med andra vuxna än mamma och pappa och andra vänner exempelvis. Utifrån det perspektivet tycker vi det är enormt viktigt, säger kommunalrådet Evy Gahnström (V).

Hon får medhåll av oppositionsrådet Carin Ramneskär (M).

– Vi har jobbat med stor politisk samsyn kring detta över åren. Redan den gamla alliansen såg att detta är en bra väg att gå att använda idrotten för att nå nya målgrupper. Detta är bara en naturlig fortsättning på det arbetet, säger Ramneskär.

Även ordföranden i Kultur- och fritidsnämnden Annelie Högberg (S) understryker vikten av idrott och integration.

– Under 2017 ger vi föreningarna möjlighet att söka bidrag på ytterligare 350 000 kronor för att motverka diskriminering, säger hon.

SISU Idrottsutbildarna håller just nu på med ett projekt som riktar sig till samma målgrupp. Bland annat anordnades U-GAMES i två veckor efter sommarlovet där ungdomarna fick pröva på allt från klättring till parkour och bangolf.

– Det har varit mycket prova på-aktiviteter. Vi har nått 1000 ungdomar i Uddevalla, varav 110 flickor, säger idrottskonsulent Thomas Franzén.

Nu ska projektet fortsätta under ytterligare tre år. Förutom de 500 000 som kommunen går in med årligen skjuter också idrotten själva till 250 000 kronor per år till projektet.

– Fokus för oss blir att få in fler tjejer i idrotten, parasporten, skapa naturliga mötesplatser och inte minst att utbilda föräldrar, säger Thomas Franzén.

Han är fullt medveten om de krav som nu ställs på idrotten i och med de ekonomiska medel som tillförs. En av SISU:s viktigaste uppgifter blir att stötta föreningarna i deras arbete.

– Vi ska redovisa varje halvår vad vi gjort och hur det gått, så det blir en ordentlig uppföljning vad gäller hela projektet, säger Thomas Franzén.