Sarah Sjöström leder världscupen. Arkivbild.
Sarah Sjöström leder världscupen. Arkivbild.

Sjöström får fortsätta jaga världsrekordet

Sarah Sjöström behåller ett jättegrepp om förstaplatsen i världscupen. Men jakten på Therese Alshammars världsrekord på 50 meter fjärilsim går vidare.

ANNONS
|

Sarah Sjöström har världsrekordet på 50 fjäril i långbana, men i kortbana är Alshammar fortfarande snabbast genom tiderna. I Doha, Qatar, gjorde Sjöström ett nytt försök att sno åt sig världsrekordet, men när svenskan satte handen i kaklet som överlägsen etta visade klockan 24,76 sekunder – 38 hundradelar över rekordtiden.

- Det var bra, men jag hade hoppats på världsrekordet. Jag har världsrekordet i långbana och jag har jobbat länge för att slå det i kortbana. Förhoppningsvis kommer det i nästa "kluster", sade Sjöström i segerintervjun efteråt.

ANNONS

Leder klart

24-åringen kommer att åka till det sista världscupklustret – med tävlingar i Peking, Tokyo och Singapore i november – i en betryggande totalledning och med ena handen på de 150000 dollar (cirka 1,2 miljoner kronor) som går till vinnaren.

I Doha upprepade Sarah Sjöström den gångna helgens insats i Hongkong med totalt fem segrar och en andraplats. I och med att Sjöström också stod för det som rankas som tävlingarnas vassaste prestation, i onsdagens seger på 50 meter frisim, drygar hon ut försprånget till Katinka Hosszu, som nu är 87 poäng efter svenskan.

Hosszu slog Sjöström

Enda gången som Hosszu och Sjöström möttes i bassängen var på 100 meter medley, bara ett tiotal minuter före rekordattacken i fjärilsim. Då var ungerskan snabbast och vann på 57,26, medan Sjöström klockades för 57,60.

Tidigare hade den blågula simstjärnan inlett sin torsdagskväll med att ganska bekvämt vinna 100 meter fritt på 51,62, dryga halvsekunden före Nederländernas Ranomi Kromowidjojo.

- Jag känner mig bättre (än i går) och är väldigt nöjd med loppet, sade Sjöström efter den segern.

ANNONS

Men någon världsrekordform är hon alltså inte i än. Kanske hinner Sjöström hitta den inför VC-avslutningen om drygt en månad.

TT
Fakta: Världscupen

Sarah Sjöström leder världscupen totalt på 446 poäng, medan Katinka Hosszu har 359 poäng. Seger i ett lopp ger 12 poäng. Dessutom delas poäng ut för varje tävlings bästa prestationer och för eventuella världsrekord.

Så fortsätter världscupen:

10–11 november: Peking.

14–15 november: Tokyo.

18–19 november: Singapore.

ANNONS