Sarah Sjöström har den totala världscupen som i en liten ask. Inför säsongsavslutningen i Singapore leder hon i överlägsen stil. Arkivbild.
Sarah Sjöström har den totala världscupen som i en liten ask. Inför säsongsavslutningen i Singapore leder hon i överlägsen stil. Arkivbild.

Sjöström nära första cupsegern: "Jättekul"

I teorin kan ungerskan Katinka Hosszu fortfarande komma ikapp. Men i praktiken står det klart: Sarah Sjöström kommer att vinna världscupen i simning.

ANNONS
|

Sjöström vann 50 meter fjäril, 100 meter fjäril och 50 meter fritt i Tokyos världscuptävling, den näst sista för säsongen. Den enda som lyckades rå på svenskan i Japan var nederländskan Ranomi Kromowidjojo som vann 50 meter fritt, och som dessutom knep förstaplatsen totalt i deltävlingen.

- Det är så tajt på 50 fritt också, Ranomi är ju världsrekordhållare så det är bara att göra vad man kan där, säger Sarah Sjöström på telefon till TT.

ANNONS

I praktiken säkrad

Sjöströms insats gav ändå 63 nya poäng i den totala världscupen, och eftersom ungerskan Katinka Hosszu, enda hotet om titeln, "bara" skramlade ihop 42 poäng drar svenskan ifrån ytterligare.

Inför helgens världscupavslutning i Singapore leder Sjöström med 132 poäng före de fem senaste årens vinnare Hosszu. Teoretiskt sett kan en simmare ta maximalt 152 poäng i en världscuptävling (fyra grensegrar, fyra världsrekord och förstaplats i deltävlingen).

- Ja, jag skulle nog i princip kunna strunta i att tävla den sista världscuptävlingen och ändå vinna. Men det handlar om att vinna det sista "klustret" också (världscupen är uppdelad i tre delar), och det ger extra prispengar, säger Sjöström.

I år är det första gången som hon på allvar gör ett försök att vinna världscupen.

- Det är jättekul. Med tanke på hur många världsrekord jag har slagit under säsongen så blev det svårt för henne (Hosszu) att vinna igen. Och det är större konkurrens än tidigare i år, så det är kul att vinna det året som det har varit bäst konkurrens.

ANNONS

Tänkt om inför EM

Mest anmärkningsvärt var att en till synes orkeslös Hosszu slutade sist i finalen på 100 meter fjäril, mer än fyra och en halv sekund bakom Sjöström, som satte nytt världscuprekord med 55,07.

Det var Sarah Sjöströms tredje snabbaste tid hittills på distansen och den bästa tiden på nästan två år. Hon har själv världsrekordet på distansen på 54,61.

Inför kortbane-EM i december har hon tidigare funderat på att hoppa över nämnda paradgren till förmån för 200 meter fritt. Nu har hon kanske tänkt om.

- Nu är man ju mer sugen på att simma 100 fjäril, absolut. Vi får se vilken form jag är i, om jag orkar dubblera. Det är en väldigt tuff dubbel med först 200 meter frisimsförsök och sedan direkt försök på 100 fjäril. Prioritet blir nog ändå 100 fjäril, det lutar åt det.

TT
Fakta: Världscupens avslutning

18–19/11, Singapore. Sjöströms distanser, dag 1: 100 och 200 meter fritt, dag 2: 50 meter fjäril och 200 meter medley.

Poängberäkning per gren, seger: 12 poäng, andraplats: 9 poäng, tredjeplats: 6 poäng. Per deltävling (tider omvandlas till poäng), seger: 24 poäng, andraplats: 18 poäng, tredjeplats: 12 poäng.

Bonuspoäng, per världsrekord: 20.

Simmarna får simma max fyra grenar per deltävling.

ANNONS