Sprinter som siktar högt

Lisa Dahlström från Hälle är Bohusläns bästa sprinter. Nu får hon 25 000 kronor av Sparbanksstiftelsen Väst för att kunna bli ännu bättre. – Jag har inte bestämt vad pengarna ska användas till, säger hon.

ANNONS
|

Sparbankstiftelsen Väst delar varje år ut ett stipendium till en lovande idrottstjej- och kille i regionen. David Karlingsjö, skrinnare från Trollhättan, fick stipendiet på Trollhättans idrottsgala i april. Lisa Dahlström kommer att få sina pengar i samband med nationaldagsfirandet i Uddevalla den 6 juni.

– Lisa är en värdig stipendiat och det är väldigt kul att kunna hjälpa unga, lovande idrottare, säger Kent Olsson, vice ordförande i Sparbanksstiftelsen Väst och ansvarig för idrottsstipendierna och Katarina Larsson, bankchef Swedbank i Uddevalla.

Stiftelsen hade 12 sökande och Lisa blev utvald på grund av sina meriter på 100 och 200 meter. På 100 meter slutade hon sexa på junior-SM och på 200 meter tog hon ett silver.

ANNONS

– Det är väldigt kul att bli uppmärksammad på detta sätter, säger Lisa Dahlström som lämnat Orient där hon började för Hälle.

– Jag behövde nu motivation för min utveckling och kände att det var rätt, säger hon.

Lisa Dahlström fyller 18 år i december och började med friidrott när hon var 11 år. Då hade hon redan insett att hon sprang i från alla sina kompisar på skolgården och var rätt snabb. Hittills har karriären bara gått rakt uppåt, trots problem med en rygg.

– Jag har satt nya personliga rekord varje säsong, säger hon.

200 meter är favoritdistansen och där har hon ett personligt rekord på 25,21. Hon har sprungit på 7,79 på 60 meter inomhus och 12,46 på 100 meter.

– Jag gillar att springa 200 meter. Många tycker jag ska pröva att springa 400 meter också men det är inte aktuellt i detta läget, säger Lisa.

Målet på sikt är att komma med i landslaget och tävla utomlands, springa på bra tider och göra sig ett namn. Hon blir kvar i Uddevalla minst ett år till eftersom hon tar studenten först nästa år från Samhäll beteende programmet där hon också går på Uddevalla Elitiidrottsgymnasium.

Ett av målen är också att komma med till Finnkampen på sikt. Hon var nära att komma med till ungdomsfinnkampen förra året men ställdes utanför truppen precis. Nu är hon för gammal för den och får konkurrera med seniorlöparna kommande år.

ANNONS

– Där är konkurrensen väldigt hög så det blir nog svårt, men det vore drömmen på sikt att få springa i Finnkampen.

Under den gångna innesäsongen blev en finalplats på 60 meter hennes bästa resultat. Där slutade hon sjua.

– Det är jag nöjd med eftersom jag hade varit skadad i ryggen ett tag. Utomhussäsongen börjar för min del i slutet av juni.

Fakta: Lisa Dahlström

Ålder: Fyller 18 år i december

Bor: Uddevalla

Klubb: Hälle

Studerar: På Samhäll beteende på Agnebergsgymnasiet och Uddevalla Elitidrottsgymnasium.

Personliga rekord: 60 meter inomhus: 7,79. 100 m: 12,46. 200 m: 25,21.

Aktuell: En av stipendiaterna som får stipendium ur Sparbankstiftelsen Väst på 25 000 kronor.

ANNONS