Andrew Calof kramas om av Robert Rosén och Elias Pettersson. Samtliga i trion gjorde mål när Växjö avancerade i CHL. Arkivbild.

Stjärntrio tog Växjö vidare i CHL

Växjö är som enda svenska lag vidare till semifinal i Champions Hockey League efter sammanlagt 6–5 mot schweiziska Bern. Brynäs är däremot utslaget efter totalt 4–8 mot tjeckiska Trinec.

|

Smålänningarna vände underläget (2–3) från första kvartsfinalmötet med schweiziska Bern och vann returen på hemmais med 4–2.

- Bra match från oss. Vi drog på oss för mycket utvisningar, de (Bern) är bra där men vi redde ut det. Men skitsamma, vi vann och är vidare, säger JVM-uttagne Pettersson till TV3 Sport.

Stjärnorna klev fram för den svenska tabellettan. Andrew Calof, lagets bäste målskytt i SHL med 13 fullträffar, höll sig framme efter en målvaktsretur och tryckte in 1–0. 19-årige stjärncentern Elias Pettersson, poängkung i SHL, pricksköt 3–1 med ett handledsskott och Robert Rosén dundrade in 4–1 i Växjös första powerplay i matchen. Liam Reddox nätade också för smålänningarna.

Bern reducerade med drygt fem minuter kvar av matchen och var då bara ett mål ifrån en förlängning. Med två utvisningar efter varandra för Växjö tog Bern ut målvakten och spelade sex mot fyra de avslutande knappa tre minuterna. Men Victor Andrén storspelade i Viktor Fasths frånvaro – förstamålvakten var fast med landslaget på lägret i Stockholm inför Channel One Cup i Moskva.

- Det gäller att fokusera på nästa puck och göra allt man kan när man ser den. Sedan hade jag även lite tur när jag inte såg den, säger Andrén.

Det blev aldrig spännande i Gävle, där Brynäs skulle vända ett tvåmålsunderläge (1–3) från första mötet i Tjeckien mot Trinec

Tomas Marcinko styrde in 1–0 i första perioden. Jakub Petruzalek dubblade ledningen för gästerna fem minuter in i den andra perioden efter att Brynässpelarna snurrats upp av Lukas Krajicek. Trinec vann till slut matchen med 5–3 och dubbelmötet med 8–4.