På gång. Hälles släggkastare Tim Söderqvist laddar för internationell tävling i Tyskland med fina resultat i Kungälv.
På gång. Hälles släggkastare Tim Söderqvist laddar för internationell tävling i Tyskland med fina resultat i Kungälv.

Stora framgångar för kastarna i Hälle

Det var tänkt som ett genrep. Men det blev så mycket bättre för Tim Söderqvist. – Ja, det kändes riktigt bra och med flera långa kast, säger Tim som är tvingad ut och röra på sig då det inte går att kasta slägga på hemmaplan för tillfället.

ANNONS
|

Det var när ”Trekungakastet” på Skärebräcke kastplan i Kungälv avgjordes som Hälles Tim Söderqvist slog till. Tim, som är mitt i uppladdningen inför stortävlingen ”Halle Werfertag” i Tyskland, skulle bara göra ett genrep och få in tävlingskänslan inför Tysklandsresan.

– Eftersom vi inte kan kasta slägga i Uddevalla, så får man åka till andra ställen och kasta, visserligen kanske jag hade varit med här ändå men det är jobbigt att man inte kan kasta på hemmaplan, säger Tim.

Just nu är ju också en sådan period som det gäller att få volym i träningen samtidigt som det är kvalité på kastningen. Tim jagar ju kvalgränsen till junior-EM i polska Bydgoszcz, där kvaltiden sträcker sig till den 3 juli. För att klara kvalgränsen så krävs att han passerar 66 meter.

ANNONS

Något som han var nära att göra i Kungälv i lördags. Det såg väldigt bra ut och när sedan funktionärerna mätte Tims bästa kast så visade måttbandet hela 65.48 – det vill säga endast 52 centimeter från den hägrande gränsen.

– Ja, det kändes bra.

Du hade också ett kast som såg ut att vara ännu bättre i den tredje omgången?

– Ja, det kändes i alla fall så. Men jag vara uppe på ringen, synd, för det kändes riktigt bra. Och framför allt så känns det bra att jag håller den här nivån inför Halle.

Hoppas nu bara att Tim, likt de andra kastarna i Uddevalla, kan träna på hemmaplan igen. (se separat artikel). Det är ju dessutom sista chansen för Tim som junior att ta sig till ett internationellt mästerskap.

230 kilometer sydost om Kungälv blev det också ett nytt personbästa i slägga av en Hällekastare, då Tobias Hagström vid tävlingar i Alvesta slog till med 56.94. Likt Tim förbättrade han sitt personbästa från tävlingar i Färgelanda för en dryg vecka sedan.

Ytterligare några mil bort, närmare bestämt i Växjö, så var det tre kastartjejer från Bohuslän på plats och där det var Maria Nilsson, Orient, som var den som stötte längst i kula. Hon var tvåa i seniorklassen med 13.76 bakom landslagskollegan Fanny Roos från Athletic 24Seven – hon stötte hela 17.62. Fanny som förra veckan var med på Diamond League i Doha, Qatar och då hade 16.82.

ANNONS

Trea i seniorklassen var Emma Harrysson, Hälle, med 13.47. Dessutom Daniella Persson, Hälle, tvåa i F19-klassen diskus med 39.35.

Kastplanen på Rimnersvallen behövde rätas upp. Det är anledningen till att den nu inte går att använda på några veckor. – Det beror helt på vädret när den går att använda, säger vaktmästaren Roger Karlsson.

Hällekastaren Tim Söderqvist och hans kastkollegor i Uddevalla kan just nu inte träna på hemmaplan. Mitt under säsongsstarten tvingas söka sig till andra träningsplaner.

Anledningen är att kastplanen vid Rimnersvallen består av nysått gräs och inte kan användas.

– Kastplanen var felbalanserad och kommunen tvingades räta upp den. Vi hoppas kunna gå på inom ett par veckor. Just nu står vi och tittar på ett "morotsland", säger Christian Persson, ordförande och kasttränare i Hälle.

Roger Karlsson är idrottsplatsvaktmästare på Rimnersvallen. Han säger att anledningen till att kastplanen kontrollerades i våras var att veteran-SM skulle arrangeras i Uddevalla. Då upptäcktes att planen var sned och behövde rätas upp. Ett arbete som försenats av vädret.

– Förseningen beror på vädrets makter. Vi sådde för en dryg vecka sedan och så fort det tar sig och vi ser grönt i ytan ska den dressas med grus. Sedan ska de kunna börja kasta, säger Roger Karlsson.

ANNONS

Hur lång tid räknar ni med att det tar?

– Vi sa två veckor för en vecka sedan så nu kanske det blir ytterligare två veckor. Men det beror helt och hållet på hur kallt det blir, säger Roger Karlsson.

ANNONS