Storspel av Bundsen när Sverige vann

Landslaget, med Kroppsfostrade Jenny Alm och Johanna Bundsen, fick en flygande start på EM-äventyret när Spanien besegrades i första gruppspelsmatchen med 25–19 (14–10).

ANNONS
|

7900 åskådare fick se Sverige spelade hem två poäng i grupp A mot silvermedaljörerna från EM-slutspelet 2014. En av lagets mest tongivande spelare var målvakten Johanna Bundsen, som växte ut till en gigant i andra halvlek.

25-åringen var lyrisk efter slutsignalen och hyllade de svenska fansen.

– Hemmastödet var helt magiskt. Publiken är vår åttonde spelare i dag, säger Bundsen, som även blev utsedd till matchens spelare.

Jenny Alm, som startade matchen på vänsternio, svarade för fem fullträffar och blev lagets bästa målskytt ihop med högersexan Nathalie Hagman.

– Den här segern var jätteviktig. Spanien är ett bra lag och släpper bollen snabbt. De är jobbiga att möta, men vi får till försvarsspelet bra – och Bundsen är riktigt duktig i dag – framför allt i andra halvlek när vi behöver henne som mest, säger Jenny Alm.

ANNONS

Annars var det ett Sverige som inledde matchen nervöst och stundtals utan skärpa.

Spanien, anförda av bland andra 37-åriga målvaktsveteranen Silvia Navarra och duktiga Carmen Martins, såg till att det var målmässigt jämnt fram till den 25:e matchminuten.

Då gjorde svenskorna ett fyramålsryck, 12–8, som gav laget luft under vingarna inför andra halvlek.

Vad är det som gör att ni inte kommer loss i början av första halvlek?

– Det är väl kanske lite nerver som spelar in, men jag kan inte svara på det så precist. Men jag tycker att vi kommer in bättre i det efter 25 minuter, säger Bundsen om matchinledningen.

I andra halvlek kan Sverige spela ut – samtidigt går Johanna Bundsen från klarhet till klarhet i det svenska målet – med den ena svettiga räddningen efter den andra.

Spanien försöker störa men kommer inte närmare än 16–13. Sverige, med ett kokande blågult publikhav i ryggen, växlar upp på nytt och Bundsens storspel öppnar för ett ryck som tillslut leder till en skön premiärseger med 25–19.

På tisdag väntar Slovenien som förlorade mot Serbien med 34–36.

– Vi får prata igenom den här matchen i kväll. Och på måndag är det fokus på nästa motstånd, säger Johanna Bundsen.

ANNONS

Jenny Alm hade blandade känslor om sin prestation men var sammantaget nöjd.

– Det är lite upp och ner, men jag tycker att jag tog ansvar i slutet när det behövdes. Vi har satt oss i ett väldigt bra läge inför fortsättningen.

Fakta: Matchfakta

Sverige–Spanien 25–19 (14–10)

Målskyttar, Sverige: Nathalie Hagman, 5. Jenny Alm, 5. Jamina Roberts, 3. Olivia Mellegård, 2. Linn Blohm, 2. Louise Sand, 2. Isabelle Gulldén, 2. Sabina Jacobsen, 1. Ida Oden, 1. Anna Lagerquist, 1. Emma Fernis Ekenman 1.

Målskyttar, Spanien: Carmin Martin, 7. Alexandrina Cabral, 3. Marta Mangue, 3. Mireya Gonzalez 2. Nely Alberto, 1. Elisabet Chavez, 1. Amai Gonzales, 1. Nerea Pena, 1.

Domare: D. Jurinovic, M. Mrvica (Kroatien)

Publik: 7900.

Thomas Bennelind
Nyhetsreporter och sportredaktör
Thomas Bennelind
ANNONS