Svensk smakstart i VM-kvalet – vann premiären

Två mål av Kristian Legiec och flertalet räddningar av Robin Armandt. Det var de två största faktorerna till varför Sverige vann VM-kvalpremiären mot Armenien.

|

Redan före avspark var det glasklart vilken stor inverkan IFK Uddevalla har på det svenska herrlandslaget i futsal.

När startfemman blev officiell en halvtimme för nationalsången så var samtliga fem spelare från de regerande mästarna: Robin Armandt, Fredrik Söderqvist, Petrit Zhubi, Albert Hiseni och lagkaptenen Kristian Legiec.

Men de fick inte samma flyt i spelet som de så ofta får hemma i Agnebergshallen. I Alingsås var det tvärtom: stillastående och Sverige fick aldrig svaj på Armeniens lågt parkerade försvar.

Och det svenska presspelet ska vi inte prata om.

Legiec och Armandt visade vägen

Istället var det armenierna som levererade offensivt och hade fyra finfina chanser första tio minuterna.

Sveriges klart bästa spelare efter en kvart?

Robin Armandt. IFK Uddevallas målvakt från Malmö var lysande och räddade Sverige i dubbel bemärkelse.

Men barndomskompisen från samma stad och samma klubb blev den som löste upp den svåra knuten – Kristian Legiec.

Före paus skickade Sveriges bästa manliga futsalspelare in både 1–0 och 2–0.

Men eftersmaken av den första halvleken blev bitter. Med en knapp minut kvar gjorde Armenien 2–1.

Pangstart i andra

Sverige fick en kanonstart efter paus. Ännu en gång var en IFK Uddevalla-spelare i händelsernas centrum. Efter bara fem minuter i den andra halvleken spelade Fredrik Söderqvist fram Nima Kadivar som tåfjuttade in 3–1.

Ett par minuter senare svarade Robin Armandt för ännu en högklassig räddning när han stoppade ett givet mål med en benparad vid stolproten.

Med sex minuter kvar tog Armenien ut målvakten i jakt på – i första hand – en reducering.

Men Robin Armandt i målet och Sverige lyckades hålla undan och vinna VM-kvalpremiären.

I den andra gruppspelsmatch vann Belgien över Malta med hela 12–0.

På torsdag väntar Malta för Sverige. De två bästa lagen i gruppen går vidare till nästa runda av VM-kvalet.