Sverige klara för final efter ny straffrysare

En solid defensiv insats under 120 minuter och kyla i ett dramatiskt straffsparksavgörande. Det var vad som krävdes när Blågult skickade storfavoriten Brasilien ur OS och avancerade till en sensationell final.

|

Brasilien i semifinal på ett närmast fullsatt Maracana i Rio de Janeiro. Det var uppgiften för Pia Sundhages landslagsgäng efter praktskrällen och straffsparksvinsten mot USA i OS-kvartsfinalen. En ordentlig utmaning, minst sagt, skriver Göteborgs-Posten.

Och matchbilden blev som förväntad. Brasilianskorna anförda av superstjärnan Marta tog direkt tag i taktpinnen och attackerade det svenska försvaret gång på gång i inledningen. Men det svenska skällgänget stod upp mot den hårda pressenoch värdlandet hade, trots massivt spelövertag, svårt att skapa några riktigt farliga målchanser mot en samlad svensk defensiv under matchens första 45 minuter. Efter paus vågade Sverige mer och skapade en hel del halvchanser även om det var Marta, Beatriz och de övriga brassestjärnornasom dominerade.

Men att svenskorna i gruppspelet hade förlorat med 1-5 mot Brasilien var det nog få bland de 75 000 åskådarna på läktarna som kunde förstå. Det skulle dock komma en brasiliansk forcering och under slutdelen av ordinarie matchtid fick Sverige gång på gång slå ifrån sig. Med nästan 94 minuter på klockan kom så också jättechansen för värdlandet.Beatriznådde högst på en väl slagen frispark - men Hedvig Lindahl var snabbt nere och kunde greppa bolleninnan den hann dansa övermållinjen.

I stället för ett baklängesmål tog Sverige matchen till förlängning. Där fortsatte brasilianskorna att behålla initiativet men Sverige, ofta med Lotta Schelin i spetsen, var inte ofarligt i sina omställningar. Men trots en brasiliansk jättechans i slutminuterna av förlängningenblev det inga spelmål i den tropiska hettan på Maracana.

Historien från kvartsfinalen upprepade sig för Sverige närstraffsparkar väntade. Där klev först Marta fram och nätade innan Lotta Schelin gjorde samma sak för Sverige. Men redan i den andra omgången kom missarna. Först räddade Lindahl Christianes straff innan Asllani brände för Sverige.

Efter två säkra straffar varderaklev Andressinha fram - Lindalhl räddade. Och efter det satte Lisa Dahlkvist sin straff i nät.

Segern var klar och Sverige spelar OS-final.