Joakim Andersson är på väg att jubla efter sitt andra mål för Sverige mot Finland, som betydde 6–0. Med segern är Sverige klart för VM-semifinal på fredag mot Kazakstan eller Norge.

Sverige slog Finland – vägen öppen mot final

Vägen mot final i bandy-VM ligger öppen för Sverige, efter segern med 6–0 mot Finland. Gruppsegern är säkrad med en omgång kvar, och det står också klart att Sverige slipper möta Ryssland eller Finland i semifinalen på fredag.

|

En jämn första halvlek gav bara 1–0 för Sverige. Men efter paus dominerade VM:s hemmanation inför 1700 åskådare i en utsåld Ale arena, norr om Göteborg.

Joakim Andersson var inte med i Sveriges lag i VM-premiären mot Ryssland (6–4). Men mot Finland fanns den målfarlige anfallaren från Villa Lidköping med i förbundskapten Svenne Olssons uppställning.

Klokt, visade det sig. Joakim Andersson gav Sverige ledningen i 24:e minuten, sedan klubbkamraten Johan Esplund norpat åt sig bollen från en finländsk försvarare. Andersson avslutade också målskyttet med att göra 6–0 när drygt en kvart återstod.

- Finland försvarar sig otroligt bra i första halvlek, säger Joakim Andersson.

Ryck efter paus

Sverige fick dock en bra start efter paus. Johan Esplund petade in 2–0 på returen efter ett skott på hörna. I 54:e minuten ökade Erik Pettersson till 3–0 på ett straffslag. Tio minuter senare kom 4–0 – straff igen, samma Pettersson, lika säkert placerat.

- När vi får 2–0 och 3–0 tidigt i andra halvlek kanske deras energi dör lite, medan vi stegrar, resonerar Joakim Andersson.

Han har varit het för Villa i elitserien, och visade samma takter i VM.

- Joakim är i ruskigt bra form. Kan vi bara sätta honom i de rätta lägena så har han spetskompetens, säger Svenne Olsson.

Segern mot Finland innebär att Sverige säkrat segern i VM:s grupp 1 redan före onsdagens match mot svaga Kazakstan, som i sin tur redan är fast förankrat på sista plats i fyralagsgruppen.

Semi att se fram emot

Nästa viktiga match blir semifinalen på fredag. Som etta i grupp1 ställs Sverige då mot segraren i torsdagens kvartsfinal mellan Kazakstan och Norge, som vinner grupp2. Blågult slipper alltså ett nytt möte med Ryssland, eller Finland, före finalen.

Sveriges libero Martin Johansson fick ett skott i ansiktet strax före paus mot Finland och måste sys med flera stygn i läppen, men spelade igen i andra halvlek.

Surte BK:s kyliga hemmahall, som inte har elitbandy till vardags, fick beröm för arrangemanget.

- En helt underbar stämning, säger Svenne Olsson, som också gjorde tummen upp för den hårda isen.

Fakta: Så fortsätter VM

Bandy-VM består av två grupper med fyra lag i varje.

De högst rankade lagen spelar i grupp 1, där de två bästa går direkt till semifinal.

Ställningen, grupp 1: Sverige 4 poäng, Ryssland 2 p, Finland 2 p, Kazakstan 0 p.

Grupp 2: Norge 4 poäng, USA 2 p, Tyskland 2 p, Nederländerna 0 p,