Taktiker. Jonas Rehnberg är inte främmande för att gå mellan olika formationer med sitt Oddevold. (Arkivfoto)
Taktiker. Jonas Rehnberg är inte främmande för att gå mellan olika formationer med sitt Oddevold. (Arkivfoto)

Taktikskifte bakom Oddevolds seger

4–4–2 eller 4–3–3? Oddevold behöver inte välja, utan skiftar formation under matcherna. – Vi är flexibla rent taktiskt, det är viktigt, säger Jonas Rehnberg.

ANNONS
|

Fyra försvarare, tre mittfältare, tre anfallare – så har vi varit vana att se Oddevold formera sina utespelare under större delen av säsongen.

Men hemma mot Oskarshamn i söndags löd uppställningen 4–4–2.

– Vi fortsätter att jobba med vårt spel, utvecklar det hela tiden och hittar lite olika sätt att spela på, säger Oddevoldtränaren Jonas Rehnberg

Under en period i andra bytte man dock tillbaka.

– Vi är glanska trygga med 4–3–3 och kan gå över mellan formationerna under match. Vi är flexibla rent taktiskt, och det är viktigt.

Är det anpassat utifrån motstånd?

– Det kan det vara. Plus vilka av våra spelare som finns tillgängliga. Plus hur matchsituationen ser ut rent taktiskt. Mot Qviding (2–2) gick vi över till 4–4–2 under matchen för att skapa tryck med två forwards, den här matchen gick vi åt andra hållet. Det är en styrka vi har och utvecklande för spelarna att kunna justera rent taktiskt.

ANNONS

Men standard är fortfarande 4–3–3?

– Det får vi se. Det kan också variera från hemmaplan till bortaplan. Nu skapade vi mycket med 4–4–2, som offensivt egentligen var ett 3–5–2 med tanke på att vi tryckte upp Mark (Fezarit, högerback) som var väldigt duktig offensivt. Vi ville skapa tryck på motståndarens planhalva och det var roligt att det fungerade.

Johan Patriksson bildade i utgångsläget anfallspar med Fabrice Tapé och tyckte att taktikskiftet föll väl ut.

– Vi har ett väldigt varierat och fint anfallsspel i första och kontrollerar matchen bra. I andra när de har momentum och trycker på ändrar vi organisationen till tre inre mittfältare, får bra kontroll på det igen och gör 3–1, säger han.

Anfallaren styrde in Daniel Stanisics frispark med låret. Målet var anfallarens första sen hemmamatchen mot Qviding (3–1) i maj och förde upp honom i ensam intern skytteligaledning. Han har nu gjort sex mål på lika många starter plus tre inhopp i Söderettan.

– Det är ett okej målsnitt, alltid skönt att som forward vara på rätt ställe och göra mål.

Segern innebär att Oddevold nu är femma i tabellen.

– Vi har hela tiden haft höga krav internt och vill i varje fall vara uppe på topp-sex. Nu får vi vind i seglen igen och samtidigt lite distans neråt, säger Rehnberg.

ANNONS
Fakta: Interna skytteligan

6 mål: Johan Patriksson

5 mål: Victor Mollapolci

4 mål: Daniel Krezic

2 mål: Daniel Wilhelmsson, Marcus Haglind Sangré, Robin Jansson, Fabrice Tapé, Tobias Mikaelsson

1 mål: Daniel Janevski, Emil Niklasson, Jacob Berg, Robert Lipovac

ANNONS